Вторник, 26 Септември 2023

Експерти разкриха защо няколко капки вода подобряват вкуса на уискито

Експерти разкриха защо няколко капки вода подобряват вкуса на уискито
Публикация   13:25     21 Авг, 2017 /     akcent.bg   /     775

   Независимо от наложеното мнение, повечето експерти са единодушни в едно – няколко капки вода подчертават вкуса на уискито.

   Екип от биохимици от Швеция има отговор защо. Според тях тайната се крие в деликатното взаимодействие на молекулите, които придават специфичния вкус на питието. Опушеният аромат, характерен за уискитата на шотландския остров Айли например, може да бъде проследен до определена група молекули, наречена феноли, и по-конкретно до една определена молекула, наречена гуайакол.

   Лабораторни експерименти са показали, че добавянето на няколко капки вода карата гуайакола да се издига на повърхността между течността и въздуха, смятат учените Бьорн Карлсон и Ран Фрийдман от университета „Линей“ в Калмар, Швеция. „Нашите открития ни помогнаха да разберем защо добавянето на вода в уискито помага за подчертаването на неговия вкус“, посочват те.

  Изследването на двамата шведи също така е установило, че в шотландските уискита има по-голямо количество гуайакол, отколкото в американските или ирландските. В производството на уиски добавянето на вода е ключов елемент от създаването на идеалния вкус. Питието се произвежда чрез дестилирането на ферментирали зърна като ръж или ечемик.

   Дестилираното малцово уиски обикновено съдържа около 70% алкохол, преди да бъде оставено да отлежи в дъбови бъчви за период от най-малко три години. През този период алкохолът се редуцира с между 5% и 15%. Това обаче все още е прекалено високо количество за оптималното удоволствие от питието, така че съдържанието на алкохол допълнително се намалява чрез добавянето на вода.

  Връзката между алкохола и водата е увековечена от един от известните ценители на уискито, а именно Уинстън Чърчил. „Когато бях млад офицер в Южноафриканската война, водата не ставаше за пиене. За да я направим вкусна трябваше да добавяме уиски“, казва той. /АФП

Тагове : уиски , вкус , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha