Днес е : Неделя, 7 Юни 2020

Четири въпроса, които да си зададем по време на отпуск

Публикация 16 Aug, 2017 / akcent.bg

   Най-после излизате в дългоочакваната лятна отпуска. Време, в което да се насладите на пълно спокойствие, да се откъснете от работата и грижите, да се отпуснете и да помислите.

        Да помислите, за какво?

   Освен факта, че по време на отпуската си можете да презаредите батериите, което да се отрази на вашата работа, личен живот и на общите ви цели, това е и шанс да помислите върху посоката, която сте поели. Ето 4 основни въпроса, които да си зададете по време на отпуската, след като сте се отдалечили от работното място и сте сменили напълно средата:

       1. Щастлив ли съм на работа?

  Доволни ли сте от ежедневната или ежеседмичната си работа. Със сигурност имате дни, в които натоварването и напрежението са по-големи и това е нормално. Но като цяло носи ли ви удовлетворение работата? Празниците са идеалното време да се помисли върху това. Отдалечеността от офиса можете също да се отрази върху дефинирането на задачите, които сте си поставили и плануване за тяхното осъществяване.

   2. На къде отивам?

  Един от най-дразнещите въпроси, които работодателите често задават по време на интервю, е: "Къде се виждате след 5 години?" Много хора смятат, че е трудно да се отговори, отчасти защото наистина не знаят. Това е разбираемо. Трудно е да погледнете толкова далеч напред, след като сте се заровили в ежедневните задачи. По време на почивката си можете да помислите именно въху това. За да си отговорите на този важен въпрос, опитайте се да помислите за уменията, които притежавате или които е необходимо да придобиете, за да успеете. Може да започнете нов курс, нова квалификация или просто да разширите малко социалните си мрежи, за да сте в крак с най-новите разработки в областта си.

    3. Кого не познавам?

  Вашите колеги не са просто хора, които работят в една и съща компания с вас. Сред тях има изобилие от експерти и е добре да разширите връзките си. Може да се присъедините към професионална общност. Това често е чудесен начин да следите най-новите разработки в областта си, да се срещнете с хора, работещи във вашата сфера.

    4. Какво ми липсва?

   Работата е важна, но животът е повече от работа. В училище и в университета бихте могли да прекарвате много повече време, посветено на вашето хоби. След като започне работа обаче, човек често захвърля любимите си занимания - музика, спорт, клубове и др. Чудесно би било, ако намирате удовлетворение в работата, но всички тези допълнителни занимания могат да бъдат и по-мощен източник на енергия. Извадете от килера стария тромпет, развъртете тенис ракетата, потърсете местен приют за кучета, който има нужда от още един чифт ръце. Не се чувствайте виновни за нещо, което отнема малко повече време. То само би ви дало шанс да развивате и други интереси.

   Източник: Fast Company

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама