Вторник, 26 Септември 2023

Интерес към инженерните и педагогическите специалности отчитат в Русенския университет

Интерес към инженерните и педагогическите специалности отчитат в Русенския университет
Публикация   10:18     13 Авг, 2017 /     akcent.bg   /     1313

Във Видин филиалът на ВУЗ-а създава възрожденска атмосфера у обществеността , впечатлява се ректорът проф. Велизара Пенчева

Приемът на първокурсници в Русенския университет върви по план. Това заяви пред Акцент. БГ ректорът проф. Велизара Пенчева.

Със задоволство се констатира, че тази година се чувства повишен интерес към инженерните и педагогическите специалности. Това най-вероятно се дължи на целенасочената държавна политика и финансовата подкрепа, която ще получават студентите по тия специалности, смята проф. Пенчева.

Над 100 са вече записаните студенти платено обучение, като половината от тях са избрали специалността „Национална сигурност”. Завършилите успешно ще могат да се реализират в МВР или Гранична полиция.

  Впечатлява приемът във Видин, където за първа година се приемат студенти на Русенския университет. Обществеността там вижда във ВУЗ-а образователен Ренесанс  за региона и възможност младите да останат да живеят и работят в този все по- западащ в последните години край.

   Местният парламент е гласувал 14 стипендии, а по свое осмотрение и общински съветници също стимулират със собствени средства обучението на  бъдещи специалисти.

   По проблемен традиционно вече остава приемът във филиалите в Разград и в Силистра, където безработицата не е благосклонна към младите специалисти.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha