Днес е : Сряда, 18 Май 2022

ВиК операторите ще станат възложител на обществени поръчки

Публикация 15 Jul, 2017 / akcent.bg

  ВиК операторите ще станат възложител на обществени поръчки и бенефициенти на инфраструктурни проекти за ВиК сектора, по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020", до края на тази година или началото на 2018 г. Това заяви регионалният министър Николай Нанков в отговор на въпрос по време на седмичния парламентарен контрол.

  Нанков допълни, че тези действия ще дадат възможност до края на 2023 г. да бъдат завършени всички проекти и да се отчетат резултатите и ползите от тях.

  Министърът обясни, че с консолидирането на общините на територията на съответната област в рамките на един ВиК оператор, ще създаде оптимизиране на разходите на регионално ниво, както и възможност за дългосрочни инвестиции и възможност за кандидатстване за национално и европейско финансиране. Той допълни, че за развитието на ВиК инфраструктурата у нас са изготвени регионални планове за водоснабдяване и канализация с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни инвестиционни програми към тях.

  Още пет нови консолидирани области имат възможност и ще получат европейско финансиране. В 21 от 28-те области на България ще се реализират проекти с европейско финансиране по линия на ОПОС 2014-2020 г., каза още Нанков.

  Регионалният министър допълни, че европейското финансиране за ВиК сектора е недостатъчно и средствата ще решат само част от проблемите. "Нуждите към момента са 12 млрд.лв. за целия ВиК сектор", припомни Нанков.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама