Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

Такса смет ще зависи от количеството боклук от 2019 г.

Публикация 13 Jul, 2017 / akcent.bg

  От 2019 г. такса смет ще се определя според изхвърленото количество битови отпадъци, а не според данъчната основа на имота, както е в момента. Това предвиждат приетите вчера от правителството дълго обсъждани и отлагани няколко години поред промени в Закона за местните данъци и такси, с които се въвежда принципът "замърсителят плаща".

  Общините ще имат три варианта, от които ще избират как да формират такса смет. За събирането и транспортирането на битовите отпадъци ще се прави индивидуално измерване чрез торби и контейнери с определена вместимост и честота на извозване, а когато това е невъзможно, таксата ще зависи от броя на ползвателите в имота. За поддържането на чистотата на улиците и обществените територии налогът ще се формира според броя на ползвателите на услугата или според площта на имота. Всяка община трябва да предложи за публично обсъждане кой вариант избира да прилага, както и оценката на разходите за услугата.

  Кабинетът се отказа от предвиждания първоначално 3-годишен преходен период, в който общините трябваше да се подготвят за новия механизъм на измерване на отпадъците. Той е свит до само една година. Отпадна и предложеният първоначално преходен период, в който кметовете трябваше плавно да увеличават такса смет с до 20% годишно в период от 5 години. Мотивът е, че това отсрочване ще лиши общините от необходимите инвестиции, за да въведат новия механизъм на измерване на отпадъците.

  Очаква се от 2019 г. на много места в страната - предимно в малките общини и крайните квартали на големите градове, такса смет да скочи двойно. В момента в тези населени места жителите плащат по-малки налози заради ниските данъчни оценки на имотите, независимо от количеството боклук, който изхвърлят.

  Новата методика ще бъде по-справедлива за обитателите на големи апартаменти в централните градски части, както и за фирмите, които в момента формират 70% от постъпленията на такса смет в общините.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама