Събота, 30 Септември 2023

КНСБ иска 1,4 млрд. лв. повече от бюджет 2018

КНСБ иска 1,4 млрд. лв. повече от бюджет 2018
Публикация   15:55     11 Юли, 2017 /     akcent.bg   /     814

Това е възможно при заложения ръст на икономиката, смята Пламен Димитров

  Исканията на КНСБ към бюджет 2018 г. са за около 1,4 млрд. лв. В повече от досегашните равнища. Това стана ясно на семинар на синдиката в Белчин баня, посветен на управленската програма на правителството.

  За повишение на заплатите и издръжка на системите за здравеопазване, държавно управление, земеделие, транспорт и култура са необходими над 900 млн. лв. отгоре, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров. Отделно са нужни още над 470 милиона за капиталови разходи.

  „Властта трябва да ни приближи към усещането, че сме от богатия клуб, а не в задния двор на Европа“, подчерта Пламен Димитров. За 2016 година КНСБ са настоявали за около 1,25 млрд. увеличение, в крайна сметка са постигнати 650-700 милиона отгоре..

  Според Димитров в идните 4 години БВП трябва да расте с максималния си потенциал – около 4,5%.

  КНСБ залага на трайна и последователна политика на доходите. Това означава към 2018 г. Да бъде постигната средна работна заплата от 520 лв., което отговаря на ръста на минималната.

  Синдикатите настояват за ежегоден ръст на заплатите от 100-150 лв. в реалния сектор и във всички бюджетни сфери.
Според КНСБ трябва да се въведе и минимална работна заплата за висшисти, работещи по специалността, в размер на 700 лв.

  Исканията за повишаване на заплатите в сферата на образованието са на стойност 375 млн. лв., на здравеопазването – около 400 млн. лв., в транспорта – 300 млн. лв.

  Още през този месец започват преговорите с министерството на финансите. Ако икономиката расте, както досега, нашите искания са изпълними. Очертава се за 4 години БВП да нарастне с 30 милиарда лева, значи може да се похарчат по 2,5 – 3 млрд. на година вповече, каза Пламен Димитров. Важно е да се работи в секторите образование, здравеопазване, по демографската политика. Нека не се харчат пари само за изтребители и кораби, но и за жизненоважни сектори, без които нацията не може да бъде запазена, подчерта президентът на КНСБ.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha