Днес е : Вторник, 26 Януари 2021

Такса смет ще се изчислява по нов начин от 2019 г.

Публикация 06 Jul, 2017 / akcent.bg

  Министерството на финансите предлага от 2019 г. такса смет да се определя според изхвърленото количество битови отпадъци, а не според данъчната оценка на имота, както е сега.

  Новата формула бе одобрена днес на националния съвет за тристранно сътрудничество. Тя ще гарантира принципа "замърсителят плаща", заложен в европейските директиви, обясни зам.-министърът на финансите Бойко Атанасов, цитиран от БНР. Той поясни, че новите измерители за таксата ще бъдат три - изхвърлените специални торби в контейнера, количеството битов отпадък за имота, определено според обема на контейнерите за смет и честотата на тяхното изпразване, или броят на живеещите в определен имот.

  Ако общината избере друга основа за формиране на данъка, ще трябва да я мотивира, каза Атанасов.
Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов коментира, че бизнесът отдавна настоява таксата да се определя на принципа "замърсителят плаща". От КТ "Подкрепа" обаче смятат, че новият ред ще доведе до преразпределение между бизнеса и домакинствата, като облекчението ще бъде за юридическите лица.

   "Дали е справедливо петима обитатели на малко жилище да заплащат пет пъти повече от един гражданин с къща на три етажа е спорен въпрос. Това по същество е плащане на база и съвсем не е сигурно, че отпадъците във втория случай ще бъдат пет пъти по-малко", се казва в становището на синдиката.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама