Днес е : Събота, 6 Юни 2020

България ще иска изключение от европейския регламент за парниковите газове от тецовете

Публикация 30 Jun, 2017 / akcent.bg

   България ще поиска от Европейската комисия за българските топлоелектрически централи да не важат завишените изисквания по отношение на парниковите газове, каза днес в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Изявлението й дойде след продължило повече от час разискване за състоянието на българската енергийна система и ефектът върху нея от приемането на значително по-ниски нива на живак и серен диоксид в емисиите на произвеждащите ток от въглища централи.

  Министърът на енергетиката отбеляза, че в България подобни големи горивни инсталации осигуряват над 40% от електроенергията. "Българската енергийна система няма как да се справи без тези базови мощности, така че всички трябва да работим за дерогация (изключение от правилото)", допълни Петкова. В хода на разискванията Таско Ерменков от БСП пък посочи, че ако тецовете затворят врати, без работа ще останат над 100 хил. души.

  Министърът на енергетиката поясни, че българските тецове трябва да са освободени от спазване на одобрените нови стандарти към централите за дълъг период, или безсрочно. Теменужка Петкова уточни, че за да стане това е нужно да се направи анализ, който безспорно да доказва, че разходите за постигане на новите изисквания в пъти ще надвишават ефекта за екологията.

  Министърът подчерта, че Министерството на енергетиката и правителството твърдо ще настояват за този подход, като Петкова благодари и на депутатите, които също единодушно се обявиха за дерогацията.

   Икономическите анализи ще са ключови за новите енергийни проекти

  По време на разискванията за състоянието на енергийната система на няколко пъти беше засегнат и въпросът за изграждането на нови енергийни мощности. По този повод Теменужка Петкова посочи, че преди да се вземе решение за инвестирането в подобни проекти, са нужни задълбочени икономически анализи. "Нямаме право на грешка, като решенията трябва да се взимат на пазарен принцип", допълни тя.

   По повод изграждането на евентуална нова ядрена мощност Теменужка Петкова посочи, че правителството смята да отдели активите и пасивите, свързани с АЕЦ "Белене", в отделна проектна компания, която да предложи за приватизация. "Така ще видим какъв е реалният инвеститорски интерес към този проект. Ако е проектът е жизнеспособен, той ще се реализира", обобщи министърът на енергетиката.

  Теменужка Петкова допълни, че ако инвеститор не се появи, ще се търси вариант оборудването за АЕЦ "Белене" да се използва за изграждането на седми блок за АЕЦ "Козлодуй".

  По повод атаките от страна на опозицията, че правителството още няма енергийна стратегия, министърът се съгласи, че тя е разковничето, тъй като ще даде ясна визия за развитието на българската енергетика и ще покаже дали България има устойчива и конкурентноспобна система, способна да осигури енергийни ресури за населението на най-добрите възможни цени.

  Петкова призова всички депутати да са единни при разработката на този стратегически документ, като допълни, че работната група по стратегията вече е попълнена с експерти от всички парламентарно представени политически партии и специалисти от Българската академия на науките.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама