Днес е : Четвъртък, 13 Август 2020

В Център Русе на тел. 112 има основни сървъри, които са в неизправност

Публикация 22 Jun, 2017 / akcent.bg

МВР призна, че в момента Националната система 112 поставя в риск живота и здравето на хората, а при бедствие или терористична тревога е заплаха за националната сигурност.

В свое разследване преди година bTV разкри, че 112 е пред разпад. Източници на телевизията от системата разкриха, че спешният телефон 112 не работи нормално:

„План Б означава, че в момента софтуерът на системата не работи, ние не виждаме откъде се обаждат хората, не можем да ги локализираме, не можем да изградим съответната конферентна връзка със съответната служба, става една опашка от чакащи обаждания имало е случаи да чакат над 1 час, за да им се вдигне телефона. Адресът от един инцидент го прехвърля на друг инцидент. Ако не внимаваш много, нещата стават изключително неприятни.”

Повече от година по-късно говорителят на Националната система 112 Данка Недялкова, потвърди затрудненото функциониране на спешния телефон:

„Има известни проблеми в системата, но за наше щастие и за щастие на гражданите тя е устойчива и не сме имали ситуации, при които да не сме приемали обажданията на гражданите.”

Хардуерът в София и Русе е критично амортизиран.

Обществената поръчка е за близо 13 млн. лева. Цената ще е водещ критерии при избора на изпълнител. Фирмата-победител трябва да направи системата достъпна и за хора със слухови и говорни увреждания. Предвидена е възможност и за изпращане на съобщение до системата при катастрофи, когато пострадалите не са в състояние да сигнализират сами.

Обществената поръчка за поддръжка на Системата 112 идва повече от 2 години, откакто е изтекъл последният договор за поддръжка. В документацията е записано, че се налага ускорена процедура за избор на изпълнител, заради критичното състояние на хардуера и софтуера. Става ясно, че "техническото оборудване на системата е физическо износено, морално остаряло, а в център Русе има основни сървъри, които са в неизправност".

Националната система 112 е с нарушени основни функционалности – локализация на обажданията, работа с бази данни, изграждането на конферентни връзки в Монтана е невъзможно.

Коментари

Реклама

Реклама