Четвъртък, 29 Февруари 2024

Над 26 млн. лв. инвестират в кея на Русе

Над 26 млн. лв. инвестират в кея на Русе
Публикация   17:37     20 Юни, 2017 /     akcent.bg   /     1197

     Над 26 млн. лева ще бъдат инвестирани в Кея на Русе, което ще преобрази целият му облик. Това заяви кметът Пламен Стоилов по време на пресконференция днес. Брифингът беше посветен на старта на проект „Развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе - Гюргево с Паневропейски транспортен коридор №7“.

    На срещата с медии присъстваха още кметът на Община Гюргево Николае Барбу, зам.-кметът по устройство на територията и ръководител на проекта инж. Димитър Наков, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, главният архитект на Община Русе Живка Бучуковска, директорът на дирекция „Европейски проекти“ в Община Гюргево Янка Мека, координаторът на проекта Мирела Попазу и представители на екипите. 

 

 

   „Това е един от най-значимите проекти за Русе и Гюргево, който ще преобрази облика на крайбрежните зони. Убеден съм, че с реализирането му ще постигнем добри резултати, превръщайки Кея в притегателна дестинация за туристи и удобно и любимо място на русенци“, заяви Стоилов.

   Кметът на Гюргево благодари за отличната работа на екипа и изрази увереност, че с осъществяването на проекта, двата побратимени града ще продължат доброто сътрудничество. Инж. Димитър Наков представи общата информация за програмата, основните дейности и инвестиционния технически проект с визуализации.

 

 

    Проектът се осъществява по Програма „INTERREG V-A Румъния-България“ 2014-2020 г., Приоритетна ос 1, Специфична цел 1.2 „Повишаване безопасността на транспорта по водните и морски пътища“ и е с продължителност 30 месеца. Той представлява комплекс от дейности, насочени към осигуряването на безопасен транспорт чрез подобряване на водните пътища на река Дунав. Дейностите са свързани с изграждане на кей от страна на Община Гюргево и развитие на зоната около канал „Свети Георги“ с цел подобряване свързаността с паневропейския коридор за воден транспорт. Община Русе ще осъществи рехабилитация на кейовите стени на пътнически терминал Русе - център и ще подобри навигационните условия на три корабни места, създавайки възможност на големи пътнически кораби да акостират на участък с дължина 480 метра целогодишно.

   Общата стойност на проекта за двата партньора е 14 369 162,39 лв. Безвъзмездните финансови средства за Община Русе са в размер на 9 002 979,49 лв., като общинското участие е 180 059,57 лв.

   Мащабният проект е част от местните политики на Общините Русе и Гюргево, целящи подобряване безопасността на навигацията по Долен Дунав. С реализирането на проекта се очаква да бъде подобрен вътрешния воден път между градовете и ще се създадат условия за добре свързан регион с Европейския съюз и Азия.

  С този проект, Община Русе успешно продължава дейностите по пълното преобразяване на крайбрежната ивица на града. По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. вече е осигурено финансиране за два големи проекта - „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе – 2 етап“ и „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“. По този начин общата инвестиция с европейско финансиране в крайбрежната ивица възлиза на близо 26 млн. лева.

Тагове : Русе , кей ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha