Днес е : Неделя, 29 Януари 2023

Новините- такива, каквито си ги нагласиш

Публикация 20 Jun, 2017 / Румен НИКОЛАЕВ

Фалшивите новини- удобен повод за безкрайно предъвкване на една или друга тема

  Новините вече не са новини. Те са нещото, което всеки по един или друг начин приватизира, условно казано, за свои лични нужди и интереси. Осведомяването на аудиторията се явява последна грижа на произвеждащите новини.

  Все по-често това се случва, за да се подчини определена аудитория на един или друг интерес- все по-често политически. В зората на демокрацията, четейки двата официоза Дума и Демокрация за едно и също събитие, почти абсурдво звучеше това да се разбере от читателя.

  И така, за да се стигне до днешните модерни времена, където социалните мрежи все повече „информират” интернет обществото с каквото им е кеф. Виждаме все повече публични личности с профили във Фейсбук, които изпълняват ролята на лична медия /по-скоро прилича на партиен дневник/, който се споделя или преписва от близки до личността медии.

   Напоследък пък стана модерно да се говори за „фалшиви” новини”. Но и те се оказват полезни за полит-просветна дейност. Така например една „фалшива” /по-скоро некоректна/ новина, се използва рационално, за да се оправдае една ЗИ акция. Въпреки че в публичното пространство друга медия представя достоверна информация с конкретика, която не подлежи на съмнение.

   Това обаче не пречи да се дъвчи некоректната информация и няколко дни по-късно да излезе „истината” по темата, открита обаче от правилните хора.

  Със сигурност целта оправдава средствата. Но и средствата създадоха ситуация, в която броят на нечетящите става все по-голям, прегорели от облъчване и обстрелвани от удобни новини. Далеч от журналистиката, далеч от публицистиката, подчинени на едно елементарно политиканстване…..

 

Новините са информация върху настоящи събития, комуникирана чрез печат, излъчване, Интернет или изказване, споделяне, устно, към някого или към масова аудитория.

Новинарските организации най-често се очаква, че се стремят към обективност, репортерите твърдят, че се опитват да покрият всички страни на даден въпрос безпристрастно в сравнение с коментарите или анализите, които предоставят мнение или лична гледна точка.

Новината е оперативно информационно съобщение, което представлява политически, социален или икономически интерес за аудиторията със своята новост. Това е съобщение за събития станали наскоро или случващи се в настоящия момент.

По правило, новините по телевизията и радиото се повтарят по няколко пъти на ден, започвайки още в ранните часове и чак до две минути преди полунощ. Новините обикновено са в областта на политиката,икономиката,науката,културата, спорта и синоптичната прогноза в края. Според традициите на западната демокрация, обществото има очакване новините да са максимално неутрални и обективни, като се отделят от коментариите.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама