Днес е : Вторник, 25 Февруари 2020

Делът на сивата икономика в България – между 15-30%

Публикация 14 Jun, 2017 / akcent.bg

Сивата икономика остава сериозен проблем, коментира експерт

  За последните три години делът на сивата икономика в България се колебае между 15-30%. Това коментира икономистът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тодор Галев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

  По думите му обаче изследвания на ЦИД показват, че в сфери като недекларираната (скритата) заетост има леко повишаване на дела на сивата икономика за последните две години.

  Сивата икономика остава сериозен проблем в страните от Балканския регион, посочи още той. "Изследване на ЦИД за последната година сочи, че по показател скрита заетост България стои сравнително добре (с дял от 27%), докато държави като Турция и Косово имат над 75%, обясни Галев.

   Има разлика в структурата на скритата заетост, допълни още той. Докато в България става дума основно за по-високо заплащане от посоченото в договора, то в някои държави като Турция и Сърбия проблемът е съсредоточен в извършването на работа без договор и социална сигурност за работника.

   В региона друг голям проблем остават ДДС измамите заради неработещите съдебни системи в много от държавите и високите нива на корупция, отчете още икономистът. По думите му се наблюдава силна връзка между нивата на административна и политическа корупция.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама