Днес е : Неделя, 28 Май 2023

20 години аптеки „Астра”- един успешно реализиран проект на Бедрос Пехливанян

Публикация 11 Jun, 2017 / интервю на Румен НИКОЛАЕВ

За прехода от аптеките към политиката и мястото на Пожарната в този трансфер

    -    20 години аптеки Астра. Най-интересно винаги остава как се появява първата аптека, първият персонал, първият милион?

Всичко първо е много интересно.Всичко започва през вече далечната 1997 година…

   -   Значи има няколко години проспано време…

   Работех в Аптечно управление до 1995 година, след което бях на „стаж”в Аптечни складове, които по това време вече бяха частни.Вече позакъснял за частен бизнес, и аз отворих първата аптека Астра.

  • И първата аптека беше на кое място?

   Това беше т.н. билкова аптека, до Дървото.Тогава взех помещението под наем, както и досега. Оттам стартира проектът Астра /вече имам право да го нарека така/.

   -   За персонала нещо да кажеш…

   В началото бяхме аз и една колежка, като се редувахме за първа и втора смяна. След това станахме трима, четирима и така успях да разбера и да видя, че може и да се занимавам с други неща.

   -   Разбра, че работата може и да върви добре и без ти да си на смяна.

   Да, много добре го каза.

   -   Винаги ми е било много странно. Реално аптекарят има висок социален статус, но реално е един много учил и добре платен продавач- консултант на лекарства.  Толкова ли е важно да се учи толкова време за тази работа?

   Така е. Пациентът идва и трябва да получи информация за най-доброто, което евентуално лекарят е пропуснал да му каже.Или не е намерил време да отиде при него. Но трябва да се има предвид, че аптекарят не може да замени лекарят и това е много деликатен момент често. Вероятно всеки е срещал прекалено амбициозни и компетентни колеги, но все пак- трябва винаги да се прави необходимото разграничение.

   -   Ще сменим рязко темата, за да не забравя един много интересен въпрос. Как се случи така- от аптеката към политиката? Виждаш ли лек за тая пуста политика, която вече 27 години боксува, не, не боксува, по-скоро върви назад?

   Не, не се наемам с такъв стратегически отговор, още повече и лечение. Аз се старая да намирам лек в обратната посока- от политиката към аптеката. …

   -   Сериозно, кое те накара да нагазиш от тази бих я нарекъл стерилна среда в другата- калната?

Преди 6-7 години започнах да се занимавам по-активно. Преди това бях в един кръг от няколко души….

   -   Задължително думата кръг ли трябва да се използва, защото е доста компрометирана?

   Не, не разбира се. В началото наблюдавах тези хора, а и ако прозвучи изтъркано, но и те , а и аз, искахме да се случи нещо различно.

   -  Няма да питам кои са тия хора, за да бъде читателското любопитство още по-голямо. Но пък ще разкрием твоята най-голяма тайна….

   Коя е тя?

   -   Как всъщност и защо влезе в политиката? И сравнително бързо разви и успешна политическа кариера?

   Това е, което казах….

   -   Но пропусна, че всъщност Бойко Борисов, който е пожарникар, е стигнал до твоето войнишко досие, а ти също си бил пожарникар във Ветово, и така те е засмукал шланга на политиката…

   Очаквах все някога да се разбере /смее се/. Това е причината за шеметната ми и успешна политическа кариера. Може да очаквате и вече да ме видите на по-високи нива.

   -   И да се върнем пак на повода за това интервю- каква е равносметката след 20 години?

    За това време на територията на област Русе работят 14 аптеки „Астра”, като 11 са в града, а 3- в други населени места.

   -   В общинския център Иваново няма аптека, там кога ще има аптека „Астра”?

   За съжаление не само там няма аптеки, и по време на приемни са ми задавали този въпрос. Но трябва да е ясно, че първо става въпрос за търговска дейност, а не навсякъде е рентабилно да се развива.

   -   А мобилни аптеки, нещо такова…?

   Обмисля се законово за такъв вариант , но аз лично съм против такъв вариант. Необходими са квалифицирани лица да продават лекарства, а както навсякъде, трудно се намират специалисти и за стационарните обекти.

   Само да напомня. Проведената тази седмица томбола е своеобразна подготовка за предстоящата Голяма томбола по случай 20 години аптеки „Астра”, която ще се изтегли през септември.

Коментари

Реклама

Реклама