Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Френски аромати и отново декларация за добри намерения

Публикация 11 Jun, 2017 / Румен НИКОЛАЕВ

  Две важни за русенци събития са случиха тази седмица, които повечето от русенските медии почти не забелязаха и по същия начин отразиха.

  Едната е срещата на новият областен управител Галин Григоров и депутатите Искрен Веселинов ОП и Пламен Нунев с екоминистъра Нено Димов. Която може да доведе властта в Русе, за пореден път, за да види безхаберието на досагашната власт по отношение на един умишлено неглижиран проблем.

    Другото е, посещението на новия посланик на Франция у нас Н. Пр. Ерик Льобедел в Русе и срещата му с областния управител и с кмета на Русе. Целта- да представи Програма на Монтюпе, която ще намали екологичното замърсяване от леярния завод над Русе. Едва сега като че ли стана ясно, че заводът, определен като системен замърсител от РИОСВ, е и френска, и канадска собственост.

Т.е., Негово превъзходителство дойде, отново избягвайки среща с медиите, да покаже намерения.  Намерения, които многократно са заявявани от ръководството на фирмата нарушител. Вместо да приведе производството си в норми, то като патерица на Монтюпе идват или президентът на Френско- българската  търговско промишлена палата, или посланика на Франция, или продажни български политици и съмнителни франкофони.

Единствено вятърът се оказва приятел на русенци, който от време на време показва, че непосредствено до града има производство, което изпуска отровни неорганични вещества /амини/ , гонейки все по-големи печалби /всякакви видове глоби се оказват предпочитани пред превеждане на производството в необходимите еконорми/.

    Френските мениджъри явно добре разбират унизителната ситуация, в която държавата България е поставила русенци /да не могат да докажат категорично, че са обгазявани/ и затова си позволява да бълва залпово от нерегламентирани отвори въздух с доказани вредни елементи.

   Опитът за успиване на власт и общественост със сигурност ще доведе до очакваното от Монтюпе спокойствие. Макар и временно…. До следващото активно мероприятие…

  Или по-скоро докато държавата не си направи елементарното усилие да постави в Русе ОНЯ УРЕД, пред който и производители на алуминиеви отливки, и контролни органи, и политици, ще бъдат безмълвни и съдът няма да може да шикалкави и ще си свали превръзката от очите.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама