Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Наредба поставя на колене Русенския университет

Публикация 29 May, 2017 / Румен НИКОЛАЕВ

Русенските депутати: РУ трябва да продължи да обучава кадри в широк кръг специалности, необходими на местната икономика

   Снимка: Авторът

   „Ролята на Русенския университет за развитието на град Русе и Русенска област“ бе темата на разговора, която събра в Канев център всичките 8  народните представители – Пламен Нунев, Светлана Ангелова и д-р Андриан Райков от ГЕРБ, Искрен Веселинов от Обединените патриоти, Крум Зарков, Пенчо Милков и Георги Стоилов от БСП и Бюрхан Абазов от ДПС.  

  Ректорът проф. Велизара Пенчева представи приоритетите, които стоят пред Русенския университет – развитието на кадровия потенциал, подобряването на материалната база и развитието на международното сътрудничество. Бяха споделени очаквания за приема на студенти през новата Академична учебна година в контекста на методиката, разписана в ПМС №64.

   Преподавателите от 500 вече са 420, информира проф. Пенчева. За две години студентите са намалели с близо 1000 дущи. Ако въпросната методика продължи да действа, но не е изключено приемът в Русенския университет да се върне до нивата от времето на Технически университет- около 400 души. Причината- в частта за обучение и финансиране реализацията представлява 42 на сто от коефициента. Това зависи от средната заплата и развитието на региона, които за Русе, Силистра, Търговище и Разград не е съпоставимо със столицата.

   Беше обсъден и казусът със собствеността на студентските общежития на територията на кампуса на университета, които в момента се стопанисват от „Студентски столове и общежития“ ЕАД. Проф. Пенчева не скри, че от 3-4 години се правят несполучливи опити за диалог с шапката в София. Независимо че ежегодно се събират сериозни пари от студентите, почти нищо не се прави за подобряване на условията на живот в общежитията.

  Всички народни представители се обединиха около становището, че Русенският университет е знаков за региона и трябва да продължи да обучава кадри в широк кръг специалности, необходими на местната икономика.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама