Днес е : Петък, 14 Август 2020

Казусът Русенска корабостроителница отива на прокурор

Публикация 29 May, 2017 / akcent.bg

Мая Манолово ще търси подкрепа на транспортния министър уникалната за страната ни фирма да намери държавна подкрепа

  Снимка: Авторът

  Омбудсманът на България Мая Манолова  се ангажира да постави казуса "Русенска корабостроителница- Запад" пред Прокуратура, и Министерството на транспорта, проверки да бъдат извършени от НАП и Инспекцията по труда за платени до момента заплати и внесени осигуровки, както и съдействие от всички държавни институции за възможности за спасяване на предприятието. Тя изрази и съжаление, че при сегашното законодателство нейните възможности за въздействие са ограничени. 

  "За съжаление за многото проблеми в Корабостроителница Запад сметката ще платят работниците, които на практика са заложници в тази сложна ситуация. Възможностите те да си получат заплатите вече са минимални, тъй като изтичат всички срокове, предвидени в законодателството. Работата на съда е изключително бавна, а делото за несъстоятелност на предприятието още не е започнало". Това заяви днес в Русе националният омбудсман Мая Манолова, която се срещна с различни институции и работници от "Корабостроителница Запад" АД. 

  Според нея  има някакво раздвижване на казуса и днес 35 от работниците са получили документи за прекратяване на трудовите си правоотношения. З част от тях е важно да имат редовни документи, с които да могат да се регистрират в Бюрото по труда, да търсят друга работа или в отделни случаи - да се пенсионират, коментираха синдикатите. 

   Ситуацията с дължимите работни заплати / неизплатените заплати са на близо 100 души за 5 месеца/  обаче е по-сложна, тъй като изтича 3-месечният срок, в който те могат да бъдат обезщетени от Фонда за гарантиране на вземанията. Наред с това, работниците са 4-ти по ред кредитори на проблемното предприятие, а е много вероятно дори при продажба на всички активи парите да не стигнат за да бъдат покрити дълговете към банките. 

 Манолова се надява Народното събрание  да разгледа внесените от нея законодателни промени, които биха помогнали при решаването на подобни казуси. Промените включват удължаване срока за изплащане на заплати от Фонда за гарантиране на вземанията, обявяване на работниците за привилегировани кредитори, които първи ще бъдат обезщетени при продаване на активи, забрана за прехвърляне на собственост, ако не са изплатени всички заплати. 

  Омбудсманът  Мая Манолова е на посещение в Русе по покана на синдикатите.  Освен разговорите за Русенската корабостроителница,  47 русенци се срещнаха  по време на организираната приемна с граждани. Повечето от тях са за неизплатени заплати или осигуровки от други работодатели.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама