Понеделник, 2 Октомври 2023

Алцек, Вълчан, Кубрат... изчезват ли българските имена?

Алцек, Вълчан, Кубрат... изчезват ли българските имена?
Публикация   11:57     25 Май, 2017 /     akcent.bg   /     752

Фондация ще поощрява родители, избрали традиционни имена

  Активистите от Фондация "Въздигане" обявиха, че ще оставят своя принос за съхраняването на българския дух и култура. Една такава стъпка е като подкрепят хората, които искат да кръстят детето си с българско име. Петима ентусиасти ще подкрепят пет имена - Кубрат, Алцек, Аспарух, Тервел и Вълчан.

  За всеки родител, който е кръстил детето си с едно от тези имена, Фондацията е оставила контакт, където да бъде изпратена снимка на свидетелството на раждане на детето.

  Темата за българските имена предизвика дискусия и постави въпроса: Завръща ли се тенденцията родителите да кръщават децата си с български имена и защо някои решават да използват чуждите?

  "През последните години провеждахме проучване за модата на имената на новородените деца и има две тенденции - старото продължава да е все така актуално, а от друга страна се използват и новите имена. И двете тенденции се конкурират, но българските имена не се губят! Огромна част от децата носят български имена", каза гл. ас. д-р Мая Влахова от Института по български език към БАН пред Bulgaria ON AIR.

  "Идеята ни е да насочим вниманието към българските имена. Чрез името си всяко дете може да получи шанс, името може да даде вяра на детето", смята Ивелин Михайлов от Фондация "Въздигане".

  Темата за българските имена коментира и боксьорът Тервел Пулев.

  След успехите на ринга на братята Тервел и Кубрат Пулеви много родители решиха да кръстят децата си с тези имена.

  "Традицията с имената на велики български владетели в нашето семейство започва от баща ми. Той е по-скоро манияк, отколкото любител на българската история. Наложил се е нашите имена да са на български владетели, а аз продължавам неговата традиция", разказа Тервел Пулев.

  Трикратният европейски медалист бе категоричен, че като кръщаваме децата ни с български имена, това е един от начините да не забравяме кои сме като българи, откъде идваме и най-вече да помним нашите предци.

  "Не сме с нищо по-малко от някои развити икономически държави. Защо трябва да сме чуждопоклонници, при положение, че сме си самодостатъчни - имаме история и ценности", заключи Пулев.

Източник: dnes.bgКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha