Днес е : Събота, 27 Февруари 2021

Галъп: Кабинетът на ГЕРБ и `Обединени патриоти` започва мандата си с 55% недоверие

Публикация 19 May, 2017 / akcent.bg

В началото на май 30% от запитаните са оптимисти за посоката на развитие на страната, докато 53% са песимисти

   Кабинетът на ГЕРБ и "Обединени патриоти" започва работа при 32% доверие, или на ниво, близко до предходния мандат на премиера Бойко Борисов. Недоверието е 55% и е малко по-ниско от обичайните в последните години стойности от над 60%. Това показва националното представително изследване на политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл" между 4 и 11 май.

  Социологическата агенция отбелязва, че правителството има известен начален комфорт, макар и малък, на фона на предишните периоди. В идните седмици и месеци обаче обществото тепърва ще формира началните си впечатления от властта. Традиционно в България недоверието към институциите е по-високо от доверието, но винаги в началото на даден мандат ситуацията е по-благоприятна.

   Според "Галъп интернешънъл" служебното правителство е внесло известно успокоение, като недоверието през управлението му е слязло от нивата над 60% от края на предходния мандат "Борисов" до нива от около и над 50%.

   Доверието в Народното събрание в началото на мандата му е по-ниско от това към правителството – едва 24% срещу 66% недоверие.

   Според агенцията обаче стойностите са благоприятни на фона на последните години. И тук се посочва, че с идването на служебното правителство, макар парламентът да бе разпуснат, отношението към институцията на Народното събрание е станало по-добро. Отрицателните оценки са слезли от нива над 70% в края на мандата на 43 НС до нива чувствително под 70%.

   В началото на май 30% от запитаните са оптимисти за посоката на развитие на страната, докато 53% са песимисти. Макар песимизмът по традиция да преобладава, като че ли в последните месеци и години има укрепване на позитивните оценки, смятат социолозите.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама