Днес е : Четвъртък, 2 Юли 2020

Спор за 7 млн. лв. спрял по-ниските такси на Агенцията по вписванията

Публикация 07 May, 2017 / akcent.bg

Според служебния министър на финансите Кирил Ананиев щяла да пострада работата на правосъдното министерство

  Спор за това дали 7 милиона лева годишно ще ощетят фатално бюджета е спрял приемането на по-ниски такси за Агенцията по вписванията. Това се разбира от стенограмата от последното заседание на служебното правителство. То се проведе в сряда, ден преди властта да бъде предадена на новото правителство. Срещу предложението косвеният данък за фирмите да бъде намален се обявяват служебният финансов министър Кирил Ананиев и колежката му от правосъдието Мария Павлова.

   Идеята бе таксите, които плащат фирмите за вписване на актове и отчети, да не надхвърлят 1000 лв. Работна група към бившия премиер Огнян Герджиков предложи таванът, когато се вписва ипотека върху имот на дружество, да е 500 лв., а не, както в момента, да достига огромни суми. Такъв размер такси са лишени от икономическа логика и обоснованост и ги превръщат в косвен данък, пишеше в мотивите към проекта. От тях става ясно, че такова ограничение ще пести на компаниите поне по 7 млн. лв. на година. Това е минимална сума на фона на събираните от агенцията такси - вписванията имат бюджет от 16.2 млн.лв., а през миналата година са били събрани 58 млн. лв. от такси.

  Именно срещу това намаление застава служебният министър на финансите Кирил Ананиев. Той изтъква, че така правосъдното министерство и неговите второстепенни разпоредители ще работят при силно ограничен бюджет, а това "ще доведе формално до невъзможност да се изпълняват тези функции, които са им възложени със закон". Интересен факт е, че Ананиев вчера бе назначен за заместник-министър на финансите, така че промяната на таксите остава под въпрос.

  "Не бих могъл и да си помисля, че ние може да поемем отсега ангажимент от името на следващото правителство и да ги ангажираме с един ресурс, който да бъде включен в бюджета за следващата година, тоест един трансфер от страна на централния бюджет, тъй като те ще правят бюджета за следващата година и в него ще предвидят своите приоритети", обяснява Ананиев и казва, че няма да подкрепи проекта. На неговото мнение се оказва и правосъдният министър в служебния кабинет Мария Павлова.

  В крайна сметка одобрението на проекта е отложено, тъй като последното заседание на правителството се оказва и последен ден за обществено обсъждане на документа. "Ще го завещаем на следващото правителство. Свалям го от гласуване", обявява премиерът Герджиков.

  Точно намаляването на таксите на Агенцията по вписвания той бе обявил за свой приоритет в краткия си мандат. Отказът да бъде намалена таксата за бизнеса идва на фона на заявеното в четвъртък от финансовия министър намерение минималната работна заплата догодина да скочи рекордно до 510 лв. Административното вдигане на минималната заплата от години се оспорва от бизнеса, който така се товари с неоправдани допълнителни разходи.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама