Днес е : Вторник, 25 Февруари 2020

МВР ще спасява ловешката автомобилна индустрия

Публикация 26 Apr, 2017 / akcent.bg

"Грейт уол" победиха вносителите на известни марки в търг за 30 милиона лева на Гранична полиция

  МВР купува 290 високопроходими автомобила от компанията "Българска автомобилна индустрия" за над 30 млн. лв., става ясно от обявената през март обществена поръчка. Куриозът е, че фирмата, ръководена от бивш управител на Гриша Ганчев, е изместила гиганти като "Мото Пфое". "Н-Ауто София", които внасят "Нисан", "Тойота Тиксим", както и "Киа Моторс България" също са отпаднали от надпреварата по различни причини, става ясно от документацията. Според МВР "Мото Пфое" например са направили грешно изчисление в цената си. Победителят е избран, но не става ясно дали договорът е подписан.

  В мотивите си за избора комисията, оценила предложенията, е записала като предимство, че предложените автомобили се сглобяват в България. "Това допринася за намаляване на себестойността на предлаганите автомобили", пише в документите. Единична цена не е посочена, но сметката показва, че МВР ще похарчи средно по 100 000 лв. на кола. Единствената кола, която се сглобява в България, е "Грейт уол" .

  Наскоро "Литекс Моторс", която сглобяваше у нас колите от марката "Грейт уол" близо до Ловеч, подаде молба за обявяване в несъстоятелност. Едноличен собственик на капитала на "Българска автомобилна индустрия" е Андон Димитров, сочи справка в АПИС. До средата на 2015 г. той е бил в управата на "Литекс Моторс". Преди това е управлявал и дружествата "Литекс Комерс" и "Литекс Пропърти". Член е и на управата на футболния клуб ЦСКА-София. Самата компания е регистрирана през март 2012 г., като тогава се казва "Литекс-Бус". В средата на 2015 г. вече е "Ловеч-Моторс", а от февруари тази година се сдобива с актуалното си име - "Българска автомобилна индустрия".

  Стойността на поръчката е над 29 млн. лв. без ДДС., като търгът е прекратен по втората позиция - за доставка на мобилни технически работилници, с които да се поддържат новите автомобили. За поддръжката вероятно ще се обяви следващ търг.

  Поръчката за колите на Граничната полиция е поредната, която се финансира с европейските 320 млн. лв., отпуснати на страната ни от ЕК за справяне с миграционната криза. И предишното ръководство на МВР, и служебният министър заявиха, че търговете ще са спешни, защото ако не приключат до септември, парите трябва да се връщат.

  Това няма да са първите високопроходими коли, произведени у нас, които ще получи Граничната полиция. Преди няколко месеца германското вътрешно министерството подари на МВР 12 ловешки коли за над 807 хил. лв. Още при основаването на завода на Ганчев няколко автомобила бяха дадени на полицията безплатно, за да тестват качествата им.

 

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама