Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Русенски студенти отново първи на състезание по роботика

Публикация 11 Apr, 2017 / akcent.bg

Роботът на отбора с капитан Михаил Маркопулос постигна време 8,53 секунди, а сглобеният от тима, воден от Инан Лювманов, робот - 8,66 секунди

   По време на форума „Аз, инженерът“, провел се в Интер Експо център в София,   любителите на роботиката отново имаха възможност да покажат уменията си. Робо Лига България организира състезание по сглобяване и борба с роботи за ученици от 8-ми клас до 12-ти клас, както и за студенти, което се проведе в два етапа – сглобяване и програмиране на роботи в отбори по двойки и състезание с тези роботи.

   Участниците получиха комплект от части, от които трябваше в рамките на три часа да сглобят различни видове роботи.  Петнадесет студентски и пет ученически отбора от цялата страна отговориха на предизвикателството. Русенският университет даде силна заявка още в началото с четирите си отбора, съставени от по четирима студенти. Капитани на русенските отбори бяха Михаил Маркопулос, Инан Лювманов, Деян Иванов и Атанас Корабов.

  Състезанието се проведе в дисциплина „Движение в тунел“. За възможно най-кратко време роботът трябва да премине през тунел без да опира стените му, а когато стигне края му, да се обърне и да се върне на стартовата позиция. Задачата се оказа трудна за повечето отбори и само 7 от стартиралите приключиха състезанието. Сред тях бяха всички русенски отбори.

   Студентите от Русенския университет спечелиха първо място в крайното класиране, записвайки трите най-добри времена в състезанието. Роботът на отбора с капитан Михаил Маркопулос постигна време 8,53 секунди, а сглобеният от тима, воден от Инан Лювманов, робот - 8,66 секунди. Другите две русенски разработки – на отбора на Деян Иванов и на Атанас Корабов – финишираха съответно за 11,24 и 28,14 секунди.

 

Освен Русенския университет, отбори имаха и Техническият университет в София и неговият филиал в Пловдив, и Техническите университети във Варна и Габрово, а за пръв път на състезанието дебютира тим на Софийския университет. Ученическите отбори бяха от Плевен, Панагюрище и училищата: Софийска професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", Технологично училище „Електронни системи” и Професионалната гимназия по електротехника и автоматика.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама