Днес е : Петък, 14 Август 2020

Близо 90% от данъчните складове за горива се оказаха собственост на `Лукойл`

Публикация 05 Apr, 2017 / akcent.bg

   Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" държат близо 90 процента от данъчните складове за горива. Това сочат данни на Министерството на финансите, предоставени на "Нова република" след съдебно решение.

  На 22 март Върховният административен съд задължи министъра да разкрие информацията за собствеността на данъчните складове и капацитетите им като му даде 14 дневен срок. Информацията се обявява след като преди дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че картел на пазара на горива няма.

   Според Трайчо Трайков обаче предпоставките за картел в търговията на дребно идват от монопола върху акцизните складове - проблем ,върху който комисията не се е концентрирала досега и затова трябва да започне ново разследване. Министерският съвет да поеме на ръчно управление на акцизните складове, дадени му от Закона за защита на конкуренцията и да въведе пределни цени и държавни складове, предложи Трайков.

 

   Евродепутатът Светослав Малинов ще сезира Европейската комисия за изясняване на ситуацията и разбиването на монопола при данъчните складове в България и изкривяването на конкуренцията на пазара, съобщиха представителите на политическата формация.

    Според "Нова република" именно концентрацията в собствеността на данъчните складове пречи на конкуренцията на пазара на горива и така българите плащат всяка година по 1 милиард повече за бензин и дизел. В предишния парламент на депутатски въпроси министърът на финансите отказваше да отговори с мотив, че информацията съдържа лични данни и че представлява търговска тайна.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама