Днес е : Вторник, 26 Май 2020

Бизнесът иска по-малко почивни дни

Публикация 04 Apr, 2017 / akcent.bg

  Работодатели искат нови правила за определяне на почивните дни заради празниците. Предлагат да се почива само за празника в деня на самия празник без допълнителни почивни дни.

  Според промените в Кодекса на труда от началото на тази година се почива по празниците по нова схема. Забраната за сливане на почивни дни се случи по искане на бизнеса. Според новите правила ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът веднага след тях е почивен, без да бъде отработван. Тази система замени дългогодишната практика, при която ако празниците бяха близо до събота и неделя, дните около тях се сливаха, а после се отработваха.

  Оказва се обаче, че част от работодателите не одобряват и новата система за почивки. Причината е, че от тази година ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът веднага след тях е почивен, без да го отработваме.

  Така сметките на бизнеса показват, че за тази година - без да сливаме почивки - ще работим 248 дни. За сравнение, миналата година по старите правила сме работили с три дни повече.

  „В туризма, в строителството, ако се налага да изпълнявате поръчки, вие ще трябва да плащате по-високо трудово възнаграждение в почивен и неработен ден", обясни Димитър Бранков от Българска стопанска камара по Нова телевизия.

  Според работодателите работим все по-малко. В началото на 90-те години работните дни са били около 260 за година. След 1997 г. падат на 252. А сега вече са 248. И искат промяна в правилата - почивка за празника, но само в деня на празника.

  Справка в календара показва, че през тази година работещите имат само 2 "бонус" понеделника - 2 януари, заради почивния 1 януари, и 8 май, защото 6 май се пада в събота.

Коментари

Реклама

Реклама