Вторник, 26 Септември 2023

КНСБ очаква 120-150 лева средногодишен ръст на заплатите

КНСБ очаква 120-150 лева средногодишен ръст на заплатите
Публикация   08:03     04 Апр, 2017 /     akcent.bg   /     1045

  Очакваме 120-150 лв. средногодишно увеличение на заплатите, което кореспондира и надминава обявените намерения на партиите по време на предизборната кампания. Това обяви на пресконференция във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

  Той апелира партиите да намерят формула и да съставят правителство възможно най-скоро, тъй като забавянето носи рискове за икономиката ни. По неговите думи процедурата по изготвянето на Бюджет 2018 е напреднала значително, а именно там трябва да бъде отразено обещаното увеличение на доходите.

  Втората важна причина за увеличението на заплатите е свързана и със задържането на кадрите. Пламен Димитров припомни статистиката, според която от 2008 г. насам близо половин милион българи в активна възраст са отишли на гурбет. Той опроверга категорично твърденията, че производителността на труда у нас е ниска и поради това и заплащането не е високо.“Не е нормално производителността в България да е близо 45 на сто от европейската, а работниците да получават едва 16 на сто от средните заплати на континента. В Чехия например производителността на труда е 67 на сто спрямо немската. Заплащането е 33 на сто от германското”, обясни лидерът на КНСБ.

  Той увери, че очаква подкрепа от европейските синдикални партньори да се сложи край на социалния дъмпинг с ниските доходи у нас. Според него един от начините за това е заплатите да се договарят директно в мултинационалните компании в цяла Европа, включително и в България, което ще доведе до повишаване на заплащането в страната.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още