Днес е : Събота, 4 Юли 2020

Токът и парното ще поскъпнат отново от юли

Публикация 01 Apr, 2017 / akcent.bg

ЕВН настоява за 40% по-висока цена на топлоенергията

   След вече обявеното поскъпване на тока и на парното от април, се задава още едно увеличение от началото на юли. До безпрецедентната ситуация с каскадно вдигане на цени в рамките на броени месеци се стигна, след като вчера Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри исканото от "Булгаргаз" повишение на цената на синьото гориво с близо 30%. В резултат цените на парното, топлата вода и тока ще бъдат вдигнати още през април. Междувременно енергоразпределителните дружества подадоха заявките си за цената на тока за новия регулаторен период от 1 юли. ЕВН, което единствено от тези дружества има и топлофикация - в Пловдив - директно поиска вдигане на парното от юли с 40%.

   В резултата на одобреното от КЕВР поскъпване на газа еленергията ще бъде увеличена с около 1% още в началото на април, а от началото на юли цената й ще бъде повишена с още около две на сто. Вчера ЕВН и "Енерго-Про" настояха за поскъпване от малко над 2%, докато от ЧЕЗ не съобщиха какво точно са поискали. Разчетите на ЕВН, което обслужва Югоизточна България, показват, че дневната тарифа трябва да се повиши с 1.8% до 0.17535 лв./кВтч. без ДДС. По-осезаемо ще поскъпне евтиният нощен ток, който ще се увеличи с 4.6% до 0.10256 лв./кВтч. без ДДС.

  Поетапно повишение ще има и на цените на парното. Освен увеличението между 18 и над 37% в различните градове, което вече бе обявено, нови цени ще има и от 1 юли. Така например ЕВН предлага цената на топлоенергията за клиентите на компанията в Пловдив да се увеличи от 1 юли 2017 г. от 67.05 лв./МВтч (без ДДС) на 94.43 лв./МВтч (без ДДС), или с около 40% спрямо сегашната. Според разчетите на КЕВР от април цената в Пловдив трябва да е 81.69 лв./МВтч.

  През седмицата срещу новите цени се обявиха четирите национално представени работодателски организации - БСК, КРИБ, АИКБ и БТПП, както и омбудсманът Мая Манолова. Вчера и от БСП поискаха КЕВР да спре решението си за поскъпване на природния газ. То обаче вече е взето, може да се оспорва в 14-дневен срок в съда, но това не спира неговото изпълнение.

Както в. "Сега" писа, държавният обществен доставчик "Булгаргаз" има огромни дългове - над 128.1 млн. лв., и затова реши да си осигури свеж ресурс през цената. Доскорошният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов в момента е служебен министър на икономиката.

Потребителите на природен газ в индустриалния, обществено-административния и битовия сектор в България са над 90 хиляди. Увеличението на цената с почти 30% обаче ще рефлектира върху едва 200 от тях, които използват в своето производство синьо гориво, директно закупено от обществения доставчик "Булгаргаз". За всички останали крайната сметка ще нарасне между 12% и 14%, показват предварителните изчисления на "Овергаз Мрежи".

Годишното потребление на газифицирано домакинство в България е между 800 и 1000 кубически метра, за което то заплащат между 650 и 750 лв. с ДДС. Новата цена ще доведе до увеличение във фактурите на битовите потребители, които използват газа за отопление, готвене и топла вода, с между 6 и 9 лв. на месец, отчитат от компанията.

Консумацията за 2016 г. на клиентите на "Овергаз" е 270 млн. кубически метра. Домакинствата са потребили 53 милиона, обществено-административният сектор - 63 милиона, а индустрията - 154 млн. кубически метра газ. В резултат на замяната на тока, нафтата и мазута само за м.г. те са спестили общо над 235 млн. лв. заради по-ниската цена на газа спрямо другите енергоизточници.

    ДЯЛ

  Синьото гориво заема 11% от крайното енергийно потребление в България. Неговата цена се определя с регулаторни решения на база изменения в цените на петролните продукти на всеки три месеца. От 2012 година насам цената на природния газ бележи спад - от средно 11.8 стотинки за киловатчас енергия в бита тогава до 7.5 стотинки за киловатчас през 2016 година. С влизането в сила на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране от 1 април 2017 г. покачването ще бъде с 1 стотинка до 8.6 стотинки за киловатчас.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама