Цинизъм: Като не откри картел при горивата, КЗК проверява Марешки за дъмпинг

Цинизъм: Като не откри картел при горивата, КЗК проверява Марешки за дъмпинг
Публикация   18:46     31 Март, 2017 /     akcent.bg   /     1082

   След като преди дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прекрати процедурата срещу шест вериги бензиностанции за картел при горивата, сега антимонополният орган е започнал проверка на бизнесмена Веселин Марешки дали не извършва дъмпинг на цените. Това е станало по искане на прокуратурата, съобщи председателят на КЗК Юлия Ненкова на пресконференция в петък, на която разясни мотивите за свалянето на обвиненията за ценови сговор срещу "Лукойл България”, "Еко България“, "Шел България“, "ОМВ България“, "НИС Петрол“ и "Петрол“.

   Тя обаче отказа да съобщи повече подробности за проверката срещу дружеството "ВМ Петролеум" на Марешки, което продава горивата на цени с около 30 стотинки на литър по-евтино от останалите конкуренти.

  Дъмпингът на цени също се счита за нелоялна практика и нарушаваща конкуренцията, както и картелът на цените, какъвто КЗК за втори път не успя да докаже на пазара на горивата.

  Ненкова обясни, че финалното заключение на комисията е, че на пазара на дребно при горивата няма ценови картел, а обмен на информация на цените. КЗК обяче не успяла да докаже, че тази размяна на данни и довела до споразумение за цените.

  Така или иначе цената на горивата на дребно не остава в тайна дълго, защото бензиностанциите ги обявяват на транспаранти пред обектите си, посочи Ненкова, повтаряйки тезата на дистрибуторите, че се осведомяват за цените на конкурентите си от огромните табла пред всеки търговски обект. Това обаче дори не са реалните цени, защото има много програми за отстъпки на лоялни клиенти, са приели от КЗК.

   Вследствие на обмена на информация малките бензиностанции следват цените на лидера на пазара, установил антимонополният орган. Потребителите се влияят много силно от цената, затова има подобно пазарно поведение и еднакви цени в рамките на регион или дори населено място, обясни Ненкова.

  Тя призна, че комисията не е успяла да докаже, че има съгласуваност на цените и антиконкурентен ефект от това, макар само преди месеци да беше категорична, че доказателствата на КЗК срещу шестте  търговеца са достатъчни и ще издържат в съда.

"За да има картел, трябва да има влияние върху пазара", посочи Ненкова и призна, че доказателствата са "разколебали" регулатора.

  Обменът на информация се отнася до цени, които вече действат, но няма доказателства, че има споразумения за определяне на цената, обясниха от КЗК.

  Ненкова коментира също, че пазарът у нас не е в чиста форма олигопол, но процесите, които протичат, са подобни – има един пазарен лидер ("Лукойл" – б. ред.), чието поведение се следи от останалите.

  Така шестте вериги бензиностанции се разминават с налагането на предложените от самите тях мерки за забрана на служителите им да си говорят за цени и да обменят информация. Как обаче ще се следи дали се спазва това изискване, не стана ясно от обясненията на членовете на КЗК.

   От антимонополната комисия обясниха, че още не е приключила проверката срещу "Лукойл Нефтохим"" за злоупотреба с господстващо положение на вътрешния пазар, където продавала по-скъпо, отколкото на външния.

   Юлия Ненкова съобщи още, че се готвят промени в Закона за защита на конкуренцията, но не посочи какви ще са те. Щели да станат ясно след конституирането на новия парламент.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha