Днес е : Събота, 4 Юли 2020

Няма ляво, няма дясно, всички обещават бясно

Публикация 13 Mar, 2017 / Юлиана Бончева

В името на властта ГЕРБ раздава високи заплати, Нова република сваля ДДС, "Да, България" ликвидира банката на олигарсите, Марешки осигурява евтин бензин

  Най-безогледно се лъже в три случая - след лов, по време на война и преди избори. В България идват избори и партиите се надпреварват да доказват колко вярна е тази традиция. Обещават, та се късат. Свалят данъци и звезди, изстрелват пенсии и заплати в космоса, умножават бебетата и вдигат прираста на нацията, громят мафията, изкореняват корупцията. Избирателите са подложени на небивала канонада от обещания за светлото утре и богатото бъдеще, като този път и т.нар. десни партии изсипват връз главите им рога на изобилието.

  Сили като БСП, АБВ, Патриотичния фронт не могат да бъдат надминати, дори е трудно да бъдат догонени по демагогия. Но останалите много се стараят. Не минава ден, в който Бойко Борисов да не обещае 1500 лева средна и 600 лева минимална заплата, двоен скок на възнагражденията на учителите и други прекрасни повишения. Но само ако гласувате за ГЕРБ, натъртва бившият премиер. Има и още едно "уточнение" - хубавите неща ще се случат, ако икономиката се развива добре. Но това си го знаем и без политиците да ни мътят главите.

  ГЕРБ сега се кълне, че ще свие бюрокрацията и че ще прекрати практиката чиновници да разиграват граждани и бизнес и да ги принуждават да разнасят като куриери справки и удостоверения от една служба в друга. Това е прекрасно, но зимен сън ли спаха през последните две години?

  От днешна гледна точка съвсем ясно се вижда, че президентските избори бяха загрявка и тест за парламентарното състезание

   Тогава кандидатът на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обещаваше от всяка трибуна и студио високи пенсии и събра неочаквано мощна подкрепа. Другият феномен от последните месеци е Веселин Марешки, едър бизнесмен, който отдавна радва с дребни цени купувачите на лекарства, а отскоро - и на бензин. Той представя бизнес тактиката си като юнашка битка с фармацевтичния и петролния картел. И много хора вярват, че е така. Марешки обещава и занапред да продава литър бензин за 1.80 лева (ами ако котировките на петрола се удвоят?!) и ето че партията му се нарежда сред сигурните в следващото Народното събрание. Някои социоагенции дори вече качват "Воля" на трета позиция след ГЕРБ и БСП.

  Това, че Марешки е успешен търговец на лекарства и на горива, не го прави непременно добър политик и добър законотворец. Но очевидно репертоарът му от обещания печели почитатели. По подобен начин навремето енергийният бос Христо Ковачки обещаваше на подопечните му миньори и енергетици, че ще им се отплати, ако изпратят партията му в Народното събрание. Те му повярваха, а той ги прати за зелен хайвер.

   Като видяха, че продавачите на илюзии качват неудържимо рейтинги, и най-десните се впуснаха да им подражават.

   "Нова република" ще намали ДДС за стоките от първа необходимост на 9%. За всеки 91 лева ще можете да си купите това, което днес ви струва 100 лева", разяснява агитационен клип на новата партия на Радан Кънев и Трайчо Трайков. Не само те, и други политически сили режат ДДС за избрани стоки, като палитрата е богата - от хляб, мляко и памперси до кино и книги. Обаче е спорно до какво би довело намаляването на ставки - дали цените ще паднат, или печалбите на производители и търговци ще пораснат (когато акцизът за кафето бе премахнат, любителите на кофеина не забелязаха да има поевтиняване). Освен това всеки, който разбира от ДДС, знае, че различните проценти на облагане са мечтата на данъчните тарикати, които обичат да финтират хазната. Впрочем Министерството на финансите е разигравало сценарий със сваляне на ДДС наполовина за основни храни и лекарства. При 10% ставка загубата за бюджета ще е над 1 млрд. лева годишно, показват грубите сметки. Но обещанията не струват нищо, а вкарват в парламента, разсъждават политиците.

  Вижте колко бойна е младата "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов. Тя се зарича да се опълчи на мафията. По всякакви начини, включително и с ексцентричната идея да закрие ББР - държавната банка за развитие. Защо ли? Защото ББР "финансира олигархията и строителни фирми и големи предприятия, които участват в обществените поръчки".

 

На това народът му казва "Заради бълхата да изгориш юргана"

 

и "С мръсната вода да изхвърлиш и бебето". Ако ББР е работила като касичка за олигарси, просто виновните директори и надзорници трябва да бъдат наказани, а порочните практики прекратени. А и финансовите експерти на "Да, България" би трябвало да знаят, че банка се създава трудно и се ликвидира трудно, не е бакалия, на която да опразниш склада и да сложиш катинар.

На пръв поглед програмата на Реформаторския блок звучи много смислено. Но и там се мъдрят обещания на едро - като това, че ще вдигнат парите за образование до 4.5% от БВП. Разбира се, чудесно е да се инвестира в хора и знания, но механичното увеличение на милионите няма да промени качеството на образованието, само течовете ще станат още по-големи. Същото е и с числовите обещания за здравеопазването, непридружени с план за реформи. И сега има държави от ЕС, в които хората са далеч по-обгрижвани и доволни от здравните услуги, а разходите на човек са по-ниски, отколкото в България. Ако нещо се лекува с операция, то не се лекува с финансов допинг, дори да е в конски дози. И образованието, и здравеопазването се нуждаят от реформаторски скалпели, а не от просто вдигане на бюджетното финансиране.

В търсене на разнообразие РБ споменава в програмата си за въвеждане на златен регистър за изрядните данъкоплатци - за бързо връщане на ДДС. А това е "прашасало" намерение, което се подмята от различни партии и правителства поне от 2009 година насам. Без резултат.

Пък и как да приемем сериозно намеренията на реформаторите, след като Божидар Лукарски - доскорошен министър на икономиката от квотата на РБ, ще бъде запомнен с много задгранични командировки и с нито една реформа. А колегата му Петър Москов ще остане в историята с магарешкия си инат за пръстовия отпечатък и данък "вредни храни".

Някои партии и техни говорители неспирно и вресливо обясняват как ще спасят/извадят/избавят България от всякакви кризи. Мотото на ДПС например е "Да спасим България". Хубав девиз. Въпросът е от кого ще я спасяват.

 

Държавата ни се нуждае най-вече от избавление от "обръчите"

 

Точно идеологът на ДПС преди време се провъзгласи за диспечер на порциите в страната и разви тезата колко нормално е около всяка партия да има обръчи от фирми - консуматори на плюсовете на властта.

Бясната предизборна конкуренция доведе до парадокса послания на десни и леви да си приличат като две капки вода - например в заканата да закрият "паралелната държава". Някои даже в сметките са като близнаци - върлите противници БСП и "Нова България" с поразително еднаква точност пресмятат, че като орежат кражбите по линия на обществени поръчки, на монополи и картели, на данъци и осигуровки, на подкупи и прочее, бюджетът и хората ще разполагат с 10 млрд. лева повече. Кой кого "преписва", не е ясно. Как са правени изчисленията, не е важно. За обещаващите е важно, че 10 милиарда лева е кръгла, едра и силно впечатляваща сума.

Със сигурност в партийните документи има добри намерения, полезни идеи и изпълними обещания. Но те са претупани и засенчени от ярки и запомнящи се числа на късмета. По същата схема лотариите зарибяват с обещания за фантастични печалби и наивниците търкат ли търкат кръгчета и квадратчета с надеждата, че този път ще уцелят "джакпота".

А програмите са само предизборна пропаганда, която няма много общо с живота след това. Който влезе във властта, обикновено прави други неща. Помните ли, че управлението на Борисов ни уреди с данък върху лихвите по депозитите, с налог върху застраховките и с фамозния данък "уикенд"? Тези данъци няма да откриете в нито една програма на ГЕРБ.

Лошото на изборите в България е, че все трябва да избираме по-малкото зло. Хубавото на демокрацията е, че можем да сменяме управляващите. С достатъчно упоритост може би ще накараме политиците ни да обещават по-малко и да се доказват с работа и почтеност.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама