Днес е : Вторник, 19 Януари 2021

1 млн. лева ще позволят зона ` Изток` на Дунав мост да посреща всички влизащи в България автомобили

Публикация 11 Mar, 2017 / akcent.bg

Временният премиер Герджиков обеща да се потърси начин хартиените винетки у нас да станат електронни, за ситуацията видя вина в нечий личен интерес

   След предоставяне на съществуващите проблеми пред временния премиер Огнян Герджиков, които според него са решими, ще започне процедурата по разширяване на инфраструктурата на ГКПП Дунав мост. Това той заяви днес на среща с представители на митниците , Гранична полиция и ОД на МВР в Русе. В края на седмицата или в началото на другата е планирана среща на част от кабинетите  на България и на Румъния на кораб по Дунава да бъдат поставени общите проблеми за решаване.  Един от проблемите от българска страна остават винетките, потвърди Герджиков. В това отношение изоставаме много от румънците. Те имат електронни винетки, което е много по модерно и бързо, докато някой при нас държи непременно те да са хартиени, вероятно добре печели от това.  Ще търсим решение и на този въпрос, тъй като е срамота в 21 век да изоставаме от съществуващите модерни технологии.

  Напредъка по подобряване на инфраструктурата на Дунав мост и повишаване на пропускателната способност е свързана с обявяване на обществена поръчка, каза директорът на Митница- Русе Венцислав Халаджов. По предварителни разчети става въпрос да около 1 млн. лева. Те ще бъдат използвани за промяна на кабинките, тъй като съществуващите са морално остарели и не отговарят на съвременните тендеции на работа на граничните служители и тези на митниците.

   До края на годината би трябвало да мине обществената поръчка за превеждане в съвременен вид на зона „Изток”, която в момента не функционира.

Зоната  ще поеме трафика на всички  автомобили, влизащи в  България.

   При следващата среща между правителствата на двете съседни държави ще бъде поставен въпросът да се увеличи пропускателната способност на всички гранични пунктове от двете страни на Дунава, включително и с увеличение на кантарите.

  Колкото до винетките, това трябва са се случи с промяна на законодателството

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама