Днес е : Петък, 5 Юни 2020

Осем страни в ЕС бият България по евтин бензин, а 9 - по цена на дизела

Публикация 11 Mar, 2017 / akcent.bg

Порталът Energy.eu опровергава твърденията за ниски стойности на автогоривата у нас

   Горивата в България са сравнително скъпи и това изобщо не е мит. В 8 държави от ЕС цените на бензина преди начисляването на акциза и ДДС са по-ниски, отколкото в България. При дизела е същото - в 9 страни от Евросъюза той е по-евтин, преди да се включат данъците, които са за сметка на шофьорите. Данните са от европейския портал Energy.eu, който се поддържа от ЕК, и опровергават твърденията на едрия петролен бизнес, че автомобилните горива у нас са много евтини.

  "Цената в България обективно не е висока и данните на Европейската комисия доказват това", заяви в четвъртък председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Според него в момента само в Полша има по-ниска цена на бензина.

  Но фактите говорят друго. Според данните на ЕК в момента по-ниската крайна цена на бензина не е в Полша, а е в Естония - 1.046 евро срещу 1.047 евро за литър у нас. При дизела България е чак на пето място по евтиния, като я изпреварват Естония, Полша, Словакия и Люксембург.

  Според данните на ЕК в момента производствените и дистрибуторските разходи на компаниите в България са по-големи, отколкото на техните колеги в Румъния, Полша, Словакия и Естония. При това цените преди облагането с акциз и ДДС у нас са по-високи не само в сравнение със страни от нашата черга, но и на фона на държави с недостижим стандарт като Германия, Великобритания и Австрия. В България литър бензин преди данъците струва 0.51 евро, докато в Германия е 0.486, а в Полша - само 0.347 евро. Германците обаче плащат доста по-скъпо, защото крайната цена на бензиноколонката включва и много високия акциз - 0.670 евро за литър бензин. А акцизът в България е само 0.363 евро - най-ниският в целия ЕС. В Холандия и Италия например ставката е два пъти колкото нашата - надхвърля 0.7 евро.

  Заради ценовите особености на петролния пазар у нас периодично се заговаря, че има картел между фирмите от бранша, а миналата година Комисията за защита на конкуренцията се престраши да повдигне обвинение за незаконни договорки срещу голямата шесторка - веригите бензиностанции на "ЛУКойл", "Шел", "ОМВ", "Еко", "НИС Петрол" и "Петрол". Производителят на горива "ЛУКойл Нефтохим" също бе обвинен - за злоупотреба с господстващо положение. Компаниите оспорват, така че окончателно решение на КЗК все още няма.

  Порталът Energy.eu показва стойности за всяка държава от ЕС, които са осреднени. За България е посочено, че крайната цена за масовия бензин е 1.047 евро - 2.07 лева, но вчера шофьорите зареждаха по 1.86 лв. (или само 95 евроцента) на едни места и по 2.14 лева за литър на други обекти.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама