Днес е : Неделя, 19 Септември 2021

Данъчните реагирали на 126 сигнали от граждани, институции и различни организации

Публикация 10 Mar, 2017 / akcent.bg

    

      През миналата година в офиса на НАП в Русе са получени 126 сигнали от граждани, институции и различни организации. Те са предизвикани от забелязани нередности в спазването на данъчното и осигурително законодателство.

  Най-много са за неиздаването на касови бележки от търговци и за неизрядности в осигуряването на работещите. Има и няколко по-интересни случая, като един от тях е свързан с позабравените от десетилетия практики на т.нар. чейнчаджийство. В края на миналата година по сигнали на граждани е засечена незаконна обмяна на валута в района на кооперативния пазар.

  Инспектори за оперативен контрол от офиса на НАП в Русе заедно с експерти от специализирана служба на ОД на МВР веднага са извършили проверка на търговския обект и след представянето им като обикновени клиенти са обменили 5 евро, при което са засекли отново нарушение. Констатирана е дейност в противоречие на чл. 3 от Валутния закон, забраняващ търговията с валута без необходимото разрешително и е образувано административнонаказателно производство. След няколко седмици е извършена втора внезапна проверка също с подставени  служители, при която не е засечено продължаване на нарушенията.

  На провинилите се лица предстои да бъде издадено наказателно постановление с определена санкция, чийто размер се очаква да бъде в границите от 1000 до 3000 лв. за физически лица или имуществена санкция на стойност от 5000 лв. до 15 000 лв., като едновременно с това ще бъде издадена заповед за запечатване на търговския обект, в който е практикувано нарушението и нарушителят ще бъде лишен от право да упражнява дейност за определен период от време.

       На всички постъпили сигнали в офиса на НАП в Русе се обръща сериозно внимание и се извършват щателни проверки по посочената информация. На техните податели винаги се отговаря в предвидения от закона едномесечен срок с известие че са предприети мерки от контролните органи на агенцията.

    Издаването на наказателното постановление с конкретните санкции, пък е свързано с поредица други проверки и затова за него  законодателството предвижда срок до 6 месеца. Често, обаче, подателите на сигнали очакват да им бъде предоставена обширна информация за констатираните факти при извършената проверка или нередовните търговски обекти веднага да бъдат спрени от дейност. Оповестяването на такава информация противоречи на законовите изисквания за запазване на  данъчно-осигурителната тайна и не се практикува в дейността на НАП.

    Обществеността редовно се известява за резултатите от контролната дейност на приходните служители чрез средствата за масово осведомяване.  Те са благодарни на гражданите за тяхното съдействие и очакват още известия за закононарушения, които могат да бъдат подавани чрез специалната кутия за сигнали и предложения до входа на офиса на НАП в Русе, да се подават директно в неговото деловодство или да се изпращат по пощата на адреса му - ул. „Майор Атанас Узунов“ 19,  както и чрез националния телефон на агенцията 0 700 18 700.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама