Днес е : Четвъртък, 2 Юли 2020

Бурджиев сменя жена си като координатор на Регионалния академичeния център?!

Публикация 06 Mar, 2017 / Румен НИКОЛАЕВ

Мария Пеева работи и като държавен служител към Агенцията по заетостта. Проверка ще установява дали има нарушение на Закона за държавния служител

Снимки:1,2,3

  1. Сградата, която е собственост на Областна администрация, на която шеф е Стефко Бурджиев, е предоставена за наука на .... Стефко Бурджиев

  2 На входа на Регионалния академичен център- Русе за координатор е изписано името на Стефко Бурджиев.

  3 В сайта на БАН за координатор на РАЦ- Русе фигурира името, телефон и имейл на Мария Пеева, която работи и като държавен служител към Агенцията по заетостта.

   От около седмица на входа на Регионалния академичен център РАЦ в Русе виси табелка, на която името на областния управител Стефко Бурджиев е изписан за Координатор на центъра.

  До преди дни като такъв се афишираше в публичното пространство д-р Мария Пеева, съпруга на Бурджиев. Последната официална изява бе връчването на награди от БАН на изявени ученици от Математическата гимназия при областния управител, където г-жа Пеева  награждава като координатор на РАЦ.

   В края на септември се организира и провежда Ден на математиката, който ще премине под мотото „Заедно в бъдещето на математиката“. РАЦ и госпожа Пеева отново са сред организаторите на събитието.

   Всичко това нямаше да провокира и минимален интерес, ако  Пеева / седмица преди това тя става доктор, след защита на дисертационен труд на тема: „Иновационна дейност и вътрешно предприемачество в индустриалното производство” / не е през цялото това време и държавен служител- старши експерт в звеното „Европейски фондове и международни програми” към Дирекция в столицата, която е част от структурата на Агенцията по заетостта.  По Закон държавните служители нямат право да работят на друга работа, освен като преподаватели във ВУЗ /както е съпругът и, областният управител г-н Бурджиев/.

  Оказва се обаче, че Мария Пеева е на трудов договор към БАН от края на 2014 година, назначена като експерт. Този факт няма как да не е бил известен на началника на Сектор „Верификация” в Русе, тъй като става въпрос за ангажименти през работно време, включително и редица публични изяви. Началник на сектора Елица Попова, която замества титуляра Галя Синабова до преди седмица, заяви пред Акцент.БГ, че не е чувала за допълнителните дейности на Пеева, въпреки че работят заедно. За разлика от работещи в други служби в същата сграда, на които е правило впечатление, че „идва на работа когато си реши” .

В сайта на БАН Национална академична мрежа от регионални академични центрове на БАН промяната на координатора не е отбелязана и там като такава е посочена Мария Пеева. Асистент координатора Елена Панчовска към Националната мрежа също посочи днес Пеева като действащ регионален координатор. Така че не става особено ясно кое е провокирало тази заблуждаваща в случая информация, поставена на входа на Центъра.

Регионалният академичен център в Русе е част от мрежа към БАН в 17 града. . Създаването му е по инициатива на Българската академия на науките и Русенски университет „А. Кънчев“, оповестена през 2013 година. На 12 май следващата година е официално открит центъра, като за негов координатор е обявен Стефко Бурджиев.

През юни 2015 година в Зала 1 на Областна администрация – Русе се проведе научно-технически симпозиум, на който беше подписан меморандум за трансгранично сътрудничество между администрацията, научните среди и бизнеса Русе – Гюргево – Букурещ. В събитието е документирано и участието на Мария Пеева като координатор на РАЦ.

Отново ангажименти, които няма как са се реализират в извънработно време или с изрично разрешение на работодателя, каквото проверка от Агенцията по заетостта ще назначи, заяви директорът и Драгомир Николов.

Регионалният академичен център център в последно време проявява активност. На 5 ноември 2016 г. в Областна администрация се учреди сдружение „Бизнес и иновационен клъстер Русе+”. Сред учредителите на Сдружението са Областна администрация Русе… и Регионален академичен център, т.е. Стефко Бурджиев участва и от двете страни.

На 12 февруари съдът регистрира сдружение „Регионален академичен център“ – Русе. И с тази инициатива с идентичното име като създадения център със средства и подкрепа от Русенския университет и БАН се говори за наситена организационна активност на Бурджиев. Не е ясно какъв научен принос има близо 3 години функциониране от страна на областния управител и съпругата му, като темата математика също не е случайна в организираните събития.

Но със сигурност финансовите резултати за Бурджиев и съпругата му са повече от добри. На страницата на Сметната палата се вижда, че ако за 2014 г. към заплатата му като областен управител от около 2000 лева месечно има едни допълнителни 28 000 лева, които през 2015 година са нараснали почти двойно.

Всъщност, в това няма нищо изненадващо. Мястото, където се помещава РАЦ- Русе, е държавна собственост, предостъпена на ВУЗ-а. От своя страна университетът пък го предостъпва на Регионалния академичен център. На практика излиза, че Бурджиев като областен управител притежава имот, който след една врътка ползва вече за семейни /академични/ цели, най-вероятно, безвъзмездно.  Явно това място предстои да се напълни с дейности на различни сдружения и НПО- та, обединени под шапката Регионален академичен център и от г-н Бурджиев.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама