Днес е : Вторник, 11 Август 2020

КЗП без проверки за безопасност на детските площадки!

Публикация 24 Feb, 2017 / akcent.bg

   Няма контрол за безопасност детските площадки в страната. Според Наредба №1 за Условията и реда за безопасност на площадките за игра на МРРБ, контролът по общата безопасност на съоръженията е от компетенцията на КЗП. Нито една проверка обаче не е извършена на местата за игра на деца, сочат данните от докладите за дейността на Комисията за защита на потребителите за последните 2 години – 20015 и 2016 г.Тази администрация  няма методика за оценка на риска. Няма и система за следене на инциденти при потребление на  стоки и тяхната експлоатация, за да се анализират причините за възникването на нещастни случаи. Видно от отчетния доклад - там, където има опасни продукти, проверките са стихийни, случайно е попадането на инспектора в търговския обект.

    Въпреки че детските площадки засягат здравето и сигурността на най-малките, КЗП не ги проверява. Това е факт, въпреки, че ние също изпращаме сигнали до контролния орган за опасни детски съоръжения. Последните са от януари и сочат пропуски при три детски площадки. Препратили сме ги до КЗП с настояване да бъде извършен оглед и да се вземат мерки. До момента на тях не е осъществена проверка, нито имаме обратна връзка от комисията за евентуално предприемане на действия.

  В структурите на нашата организация постоянно валят сигнали за опасни съоръжения. Направени са констативни протоколи от проверки на наши служители. За една детска площадка е отбелязано: „На люлка за малки деца въжетата са разбити и има опасност тя да се завърти и детето да падне. На люлка заинвалиди липсват вратички и обезопасително въже. До тях е разположено колело за въртене с два входа. Първият има врата, която създава опасност от притискане на пръсти на дете, защото не е обезопасена. От другия вход липсват изцяло врата и заключващ се механизъм. На основната конструкция на пързалката липсват обезопасителни гумени уплътнения по ръбовете. Липсват обезопасителни предпазители по всички детски пързалки“. В друг констативен протокол е описана още една площадка. На нея „има въжен мост , на който четирите основни края са разбити и моста се накланя до близо 60 градуса и създава опасност дете да падне. Пързалката има закрит корпус с дървена талашитена конструкция. От експлоатацията са разлепени дървените плоскости и се набиват по ръцете и дрехите дървени стърготини. Вратите са с разбити механизми, не се затварят и създават опасност детето да излезе от огражденията на площадката и да попадне на оживена улица, по която минават автомобили.

  Трети сигнал посочва, че „люлки са счупени на две и висят, не са обезопасени. В коша за люлеене на други две липсва изолационене материал. От връзките за болтовете се подават телове, които крият риск детето да си разреже дланта на ръката. До тях е разположена катерушката, която има две пързалки с въжета. Върху всяка има дървен покрив, който е изтъркан и има риск да падне и удари дете. Между двете пързалки има въжен мост с компрометирани гумени стъпки и създава оасност детето да се подхлъзне и да падне. В близост - пясъчника не е обезопасен и се подават дървени фундаменти, в които децата се спъват“.

Това  са само част от  констатациите на територията на столицата. Поне 10-15 са сигналите за опасни детски площадки и във Варна.

 Преди време в Благоевград дете пострада именно при игра на подобно съоръжение. Тогава медиите търсеха кой е контролният орган, но от КЗП се покриха и не дадоха информация. Сега не обръщат внимание и на сигналите, които им подаваме. Целта ни е да няма повече инциденти с деца и да се постигне нужната превенция.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама