Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Изследване: Паритет ГЕРБ-БСП Ако изборите бяха днес, в НС влизат пет формации

Публикация 10 Feb, 2017 / akcent.bg

  Според данните в бъдещия парламент ще има пет сигурни формации - ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединените патриоти и "Воля", а Реформаторският блок е много под въпрос. Към сегашния момент хората, които биха се разходили до урните, са 63-64%, или между 3,7 и 4 милиона души. 

  ГЕРБ води, но номинално, разликата е около процент и една десета, от статистическа гледна точка това е паритет между първите две политически сили, коментира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. Според него коя от двете партии ще финишира първа, е въпрос на мобилизация.

  Според Павлов РБ, Нова република и "Да, България" са формации, които се обръщат към едни и същи избиратели, като остатъчният Реформаторски блок (без ДСБ и без НПСД) засега привлича най-големия дял от избирателите на старата десница. Ако се бяха събрали ДСБ и формацията на Христо Иванов, вероятно са щели да направят подобен по големина масив, но поотделно шансовете им са много малки, твърди той. В следващия парламент едва ли щяло да има осем формации, както в предишния.

  Според 23,5 на сто от анкетираните най-добре ще управляват заедно ГЕРБ и други десни партии, за 16,8 на сто - БСП и други партии. ГЕРБ и "Обединени патриоти" са предпочитан вариант за 9,7 на сто, а БСП и "Обединени патриоти" - за 9,1 на сто.

Данните сочат много висок рейтинг на президента Румен Радев - 64,9%. Следва служебният премиер Огнян Герджиков - 49,5%. Трета е Илияна Йотова, вицепрезидент - 40,7% Четвъртото място е за Йорданка Фандъкова - 39,8%. Пети е Бойко Борисов - 35,4%.
 

  Изследването на Центъра за анализи и маркетинг е направено между 3 и 7 февруари 2017 г., сред 1012 души. То е извършено със собствени средства.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама