Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Жената, построила тунел `Ечемишка`: Къщата ми все едно е паднала

Публикация 07 Feb, 2017 / akcent.bg

Боли ме, защото не се поддържаше това нещо, заяви инженер Веселина Нинова за Bulgaria ON AIR

  В началото на 80-те години над 600 мъже - инженери гледат в очите тогава 35-годишната Веселина Нинова. Тя е жената, оглавила създаденoто от държавата предприятие, което да пробие хълмовете и да ги превърне в път.
 

  "Тунел "Ечемишка" беше … най качественият тунел. Цялата заготовка я доставихме тогава от военните заводи в Лом с качество супер, но това е преди 32 години. За 32 години и аз съм станала виждате какво... Боли ме, защото не се поддържаше това нещо. Защото и аз, ако не пия лекарствата на 70 години, няма да изглеждам като що годе нормален човек. Знам, че през 2008 година е правен проект за ремонт на осветлението, но е останал в небитието поради липса на средства", сподели инж. Нинова.

   Инженер Нинова няма да забрави 1985 година. Двата тунела са готови – единият кръщават на местността Топли Дол, а другият на малка рекичка в близост - Ечемишка.

   "Ама като дете си го гледаш. Да, това са моите рожби", заяви жената.

   Да гради е смисъл на живота й. На 70 години, инж. Веселина Нинова днес все още строи.

   "Това е животът ми! Аз съм по принцип хидроинженер…много язовири съм оставила зад гърба си , но за мен тунелите са моят живот. Много ги обичам. Какво ми дава сила толкова време да се занимавам с това? Тунелите "Топли дол" и "Ечемишка", и Язовир "Бебреш" ми взеха ... да нямам деца. На 40 години направих аборт там, защото трябваше да предавам Язовир "Бебреш". И за това призванието ми, любовта към професията запълва липсата, която съм имала винаги. Това е единственият ми смисъл сега.. няма да е за дълго, но искам да съм полезна. В основата на всичко, запомнете е поддържането. 2008 година има готвен проект за ремонт, а няма пари", разказа още тя.

В началото на 80-те години над 600 мъже - инженери гледат в очите тогава 35-годишната Веселина Нинова. Тя е жената, оглавила създаденoто от държавата предприятие, което да пробие хълмовете и да ги превърне в път.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2017-02-06/zhenata-postroila-tunel-echemishka-kashtata-mi-vse-edno-e-padnala
 

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама