Днес е : Сряда, 31 Май 2023

СДС Русе отбеляза 20 години от връщането на мандата от БСП

Публикация 04 Feb, 2017 / akcent.bg

  Преди 20 години гражданското общество избухна, но след това и досега нече го няма. Това заяви днес на пресконференция  доайенът на Русенската структура на СДС и бивш областен управител Йордан Борисов по повод 20 годишнината от връщането на мандата от БСП. Идеята бе живи участници в събитията от това време в Русе да съживят случилото се и предадат настроението на гражданите.

  Една от причините това да се случи Борисов посочи икономическата криза вследствие на масовата приватизация. И сега хора като Румен Гечев, които продадоха завод „Найден Киров” за 300 000 лева, сега пак искат да ни управляват.

  Той направи ретроспекция на събитията от онова време и припомни за доларът от 3200 лева, докато заплати и пенсии бяха по 5-10 долара. Като зам. областен управител се е налагало да се подсигурява хляб за хората и храна за животните, нещо, което вече се е забравило, умишлено или не.

  Непосредствено след това е направено всичко, което да доведе до бързото присъединяване към семейството на Европа.

  Тогавашният лидер на СДС Юлиян Гарелов определи този период като сериозен във времето и коментиран по различен начин. Но вечерта на 4 февруари СДС организира протестно шествие от Централна ж.п. гара до Дома на културата, в което се включват над 6000 русенци. Затворен е и ГКПП Дунав мост. В 19.30 часа вечерта става ясно, че Кирил Добрев е върнал мандата за управление на президента Петър Стоянов.

  Като време на наивници определи ексшефът на „Подкрепа” Валентин Димитров случващото се тогава. Той определи като виновни за ситуацията в Русе Димитър Калчев и Ваньо Танов, и че правораздавателната система е проблем.

  Днешните управляващи направиха партиите си Бюра по труда, заяви още Димитров. Синдикатите вече действат в частна полза.

   Секретарят на сините Милан Николов си спомни за внушителното шествие, което е минало без инциденти като комендант на събитието.

  Областният лидер на СДС и бивш кмет на Две могили Драгомир Дамянов изрази своето удовлетворение, че въпреки страха тогава и че в малките населени места хората са били още по-притеснени да протестират, са излезли и са затворили моста на Кольо Фичето при Бяла. Ситуацията в момента спрямо тогава е коренно различна, но и сега народът е недоволен. Политическият елит от 1997 година досега не е променян и затова хората искат нови лица. Политическият елит се откъсна от избирателите и затова, виждайки непреодолима несправедливост, все повече емигрират.  Дамянов критикува и икономическата политика, която уби значителен брой български производители.

  Излизането на Касим Дал от Реформаторския блок Станимир Станчев определи като действие, което е право и избор на участниците в блока.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама