Вторник, 3 Октомври 2023

1500 лв. заплата и 300 лв. минимална пенсия обещават от ГЕРБ

1500 лв. заплата и 300 лв. минимална пенсия обещават от ГЕРБ
Публикация   15:21     03 Фев, 2017 /     akcent.bg   /     1646

Заплатите на учителите скачат двойно, токът за най-бедните ще е на по-ниски цени

  1500 лв. да е средната заплата в края на 4-годишен мандат на ГЕРБ. Това залагат експертите на партията като част от предизборната й програма, съобщава в. „24 часа”, позовавайки се на източници от партията.

  Сметката е при условие, че годишният икономически растеж не пада под 3%, като в ГЕРБ имат амбиция стойностите му да са дори по-високи.

  Според последните данни на НСИ за септември средната заплата е 954 лв. Още първата година да се увеличи до 1050-1100 лв. и да продължава плавно до 1500, смятат експертите на ГЕРБ.

  Акцентът върху увеличението на средната работна заплата следва логиката, че с повишаването на размера й ще се пълни и Националният осигурителен институт (НОИ), което ще трупа пари и за пенсии. В същото време в края на мандата най-малката пенсия според ГЕРБ ще стане 300 лева. В момента тя е 154,50 лв. Обсъжда се хората с най-ниски доходи да получават електричество на преференциални цени.

  Партията представя управленската си програма днес в присъствието на Борисов. Не е сигурно дали всички сектори ще бъдат представени наведнъж. Лидерът се разпоредил това да става само при пълна готовност на отговорните за мерките експерти. Категоричното обаче е, че в управленската програма ще има само изпълними неща – това категорично заръчал на хората си Борисов.

„Издигаме образованието в национален приоритет в подготвянето на управленската програма на ГЕРБ. Двойно увеличение на възнаграждението на учителите и специални програми за млади учители, това подготвя ГЕРБ”, заяви бившият председател на парламента и член на Изпълнителната комисия Цецка Цачева.

В рамките на следващ 4-годишен мандат е възможен значителен ръст на минималните доходи, загатна тя. „Немислимо е само с популизъм да спечелиш един вот, съзнавайки, че не би могъл да преподредиш държавата с хора, които са случайни за политиката”, обясни Цачева. „След мандата на ГЕРБ има 3.6% ръст на икономиката. Ние оставихме една подредена държава”, припомни тя.

   В рамките на следващ 4-годишен мандат е възможен значителен ръст на минималните доходи, смятат експертите на партията. „От ГЕРБ не излизаме с обещания, които знаем, че в този момент не може да изпълним, че ще дадем на кой каквото пожелае. Така направи г-жа Нинова”, уточни Цачева.

  „Ние не стъпваме на напразни обещания, а на това, което е възможно”, добавя тя.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha