Събота, 30 Септември 2023

Бюджет 2017 на Община Русе се оказа възпитателен за общинари и местна администрация

Бюджет 2017 на Община Русе се оказа възпитателен за общинари и местна администрация
Публикация   17:08     31 Ян, 2017 /     akcent.bg   /     1591

С болшинство и леки забележки премина гласуването, всички са в "една лодка".

  С болшинство от 35 гласа ЗА, 6 ПРОТИВ и 6 ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ общинските съветници приеха днес на извънредно заседание  Бюджет 2017 на Община Русе. Предвидимо "Против" и "Въздържал се" гласуваха старейшини  от БСП и "Патриотите, ВМРО и Глас народен", които предварително обявиха позицията си.

   Александър Неделчев  от БСП разпали до определена степен напрежението, като заподозря местната администрация в заложени по-ниски  от очакваните приходи. От трибуната прозвуча отново позицията на социалистите, обявена на пресконференция миналата седмица, че Бюджет 2017  не е здравословен за бизнеса, както и липса на визия за развитие на Русе. 

   Кметът Пламен Стоилов определи тези твърдения като реагира остро на изказването на Неделчев, като определи изказването като манипулация, най- вече относно компостиращата станция. Кметът заяви, че  подобни проекти са спрени във всички общини заради грешка на Министерството на околната среда и водите, а русенският проект е бил с най-малко забележки.

   Изказването на Нина Крушева  от "Патриотите, ВМРО и Глас народен” се хареса на кмета и на други съветници предвид конструктивния тон и отличното боравене с материята. Тя обърна внимание на заложени приходи от продажба на земя, където Общината визира продажбата на Хлебозавода.  В една и съща лодка сме, г-н кмете, заяви зам. председателят на Об. съвет /тази идея, префасонирана, подкрепи и кметът Стоилов, имайки предвид очакванията на русенските граждани- гласоподаватели.
 

   Иво Пазарджиев, който вече се приема като персонален опонент на кмета, този път прояви диалогичност и дипломатичност, отправи  препоръки за повече активност при събирането на данъците за МПС чрез ЧСИ. Кметът Стоилов благодари на Пазарджиев за предложенията и обяви, че са в един екип, който работи в интерес на русенци. За 4 години увеличението по това перо е повече от 10 пъти, обяви градоначалникът и че автомобилите са единственото перо, където все още общината не се е справила.

   В подкрепа на бюджета се изказа и  Йорданка Даневска, шеф на бюджетната комисия.  Тя показа цифри, които говорят за повече средства в новия бюджет за почти всички сфери в сравнение с 2016 година.

   Велизар Павлов ДСБ определи бюджета като амбициозен, като най-трудната част според него ще е изпълнението му. Той отправи отново препоръка за подобряване на транспортната инфраструктура от изхода на Русе до кръстовището при детския хипермаркет "Джъмбо". Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha