Днес е : Четвъртък, 13 Август 2020

Прокуратурата: Референдумът на Слави е задължителен

Публикация 31 Jan, 2017 / akcent.bg

Бюлетините са преброени грешно

   Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска ЦИК да отмени своето решението за референдума, според което 12 000 гласа не стигат за задължителен мажоритарен вот в два тура и намаляване на партийната субсидия на 1 лев. Това стана ясно във ВАП, където се гледа делото по жалба от Инициативния комитет "Шоуто на Слави" срещу решението на ЦИК от 11 ноември м.г. Прокуратурата бе представлявана от зам.-главния прокурор и шефа на адм. прокуратура Ася Петрова.

   Според прокуратурата резултатите от референдума трябва да са задължителни, тъй като близо 12 500 бюлетини без плик трябва се причислят към избирателната активност, а не да бъдат вадени от нея, заяви Петрова.

  От Инициативния комитет също са на мнение, че ако бюлетините без плик бъдат прибавени към счетените за действителни близо 3 480 000, то резултатите от националното допитване стават задължителни.

  Неудачите с бюлетините без пликове са заложени преди гласуването и се коренят в ЦИК, обясни прокурор Петрова. "Считаме, че жалбата на инициативния комитет е основателна, макар и не по съображенията, изложени в нея", коментира тя, цитирана от 24 часа. Смятаме, че изборните книжа и протоколите СИК и РИК по съдържание не отговарят на изискванията на закона с прякото участие на гражданите в държавната и местното самоуправление, добави тя. Това било така, защото в закона се казва, че в броя на гласувалите трябва да бъдат отразени всички бюлетини, намерени в кутията, независимо дали са в плик или са пуснати без плик. Няма спор, че бюлетините без плик са недействителни, но те трябва да бъдат зачетени в общия брой на гласувалите.

  Съгласно протоколите обаче общия брой на гласувалите е определен само според броя на пликовете, а не на броя на бюлетините без плик. На делото бе представена експертиза, която каза, че 12 481 са бюлетините без плик, пуснати на референдума. Тя бе назначена от ВАС в края на миналата година.

   По официална информация на ЦИК пък, референдумът не стана задължителен, защото 12 027 гласа не достигнаха. "Прокуратурата каза това, което твърдим от самото начало - че човек, който е пуснал бюлетина без плик, не означава, че не е отишъл на изборите", коментира Тошко Йорданов, сценарист в "Шоуто на Слави" и член на инициативния комитет.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама