Днес е : Събота, 24 Юли 2021

ЕК писа тройка на България за борбата с корупцията

Публикация 26 Jan, 2017 / akcent.bg

За първи път евродокладът посочва зависимостите в медиите като пречка за реформите

   За 10 години членство в Европейския съюз (ЕС) България не може да се справи с един от големите си проблеми - корупцията. Няма достатъчно осъдени политици, делата започват с шумни обвинения и приключват плачевно. Това е основният извод в поредния доклад на Европейската комисия (ЕК) за правосъдието и вътрешните работи. Дадена е и оценка: "на този етап не може да се заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен".

   Въпреки че през годините различните правителства са предприемали някои мерки, резултатите са недостатъчни, отбелязват от комисията. Нещо повече - проблеми, посочвани и преди 10 години като мудния съдебен процес, все още не са решени и вместо резултати ЕК получава оправдания от българските власти. Любимата фраза на управляващите - че имат политическа воля да се справят с проблемите, този път липсва в доклада.

   Страната не се справя с корупцията - нито по високите етажи, нито на ниско ниво. Делата срещу хората във властта масово приключват с оправдания, ако стигнат до съда. Подкупите, вземани от полиция, митници, здравеопазване, образование и администрацията, даваща различни разрешителни, са се превърнали в норма. Основните критики са срещу прокуратурата, която е безконтролна и безотчетна, и Висшия съдебен съвет, който не допринася за изчистването на съдебната система.

   За първи път ЕК споменава зависимите медии в България като фактор за корупцията. "Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите. Въпреки че тези въпроси са извън обхвата на Механизма за сътрудничество и проверка, те оказват пряко въздействие върху способността за осъществяване на реформи и затрудняват повече постигането на напредък от страна на България", пише в доклада.

   Прекратяване на наблюдението, за което настояват българските власти, бе категорично отхвърлено. Тази година България ще бъде обект на два доклада. Въпреки че зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че мониторингът няма да попречи на българското председателство на ЕС, намекът, че България е емблема на държава с недобре функциониращо върховенство на закона, беше явен.

  По традиция българските управляващи прочетоха в доклада само положителното. Най-щастлива бе министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която бе похвалена за постижения по отношение на въвеждане на антикорупционни мерки и ефективно сътрудничество с ЕС. Правосъдната министърка Екатерина Захариева видя позитивна оценка на втория кабинет на Бойко Борисов. Вицепремиерът Меглена Кунева е разочарована от неуспеха си с антикорупционния закон.

Коментари

Реклама

Реклама