Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Огнян Герджиков става премиер, осем министри са приели да влязат в кабинета

Публикация 24 Jan, 2017 / akcent.bg

   Бившият председател на парламента Огнян Герджиков е приел поканата на президента Румен Радев да оглави служебния кабинет, който се очаква да бъде назначен до края на работната седмица.

Т   ова научи "Дневник" от източници, участвали в разговорите за сформирането на правителството.

   По неофициална информация поканата към юриста, който беше една от знаковите фигури на НДСВ при управлението на Симеон Сакскобургготски, датира още от декември миналата година. В началото на януари в телевизионно интервю той потвърди, че с него е воден разговор, но "най-общ, като някаква идея, за която аз не съм казал нито да, нито не".

   Според източник на "Дневник" до вчера следобед Герджиков не е бил търсен за окончателен отговор. Днес обаче след разговор с Румен Радев е дал съгласието си.

Поне осем души са потвърдили участие в кабинета

    По-рано през деня на "Дондуков" 2 бяха забелязани да влизат  познати от политиката фигури, които по неофициална информация са сред вероятните бъдещи министри.

    Според източници на "Дневник" съгласие за участие в кабинета са дали вече поне осем от поканените от Румен Радев за министри.
 


Кирил Ананиев - бивш зам.-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, се е съгласил да бъде финансов министър.
 


Досегашният зам.-председател на Държавния резерв Гълъб Донев е приел номинацията за Министерството на труда и социалната политика.
 


   Илко Семерджиев - зам.-министър в няколко правителства (на Любен Беров, Стефан Софиянски и Иван Костов), впоследствие шеф на здравната каса, а понастоящем член на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване, ще бъде министър на здравеопазването.

   Деканът на Стопанския факултет на Софийския университет Теодор Седларски ще поеме икономиката.
 


    Настоящият посланик на България в Берлин и бивш шеф на кабинета на Симеон Сакскобургготски Ради Найденов е дал съгласие да поеме външната политика.
 


   Зам.-министърът на образованието в служебното правителство на Георги Близнашки и в екипа на Тодор Танев в кабинета "Борисов" 2 проф. Николай Денков е дал съгласие да оглави образователното министерство.

   Бившият директор на областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов е приел поканата и ще бъде министър на вътрешните работи.
 


   Служебен спортен министър ще е проф. Даниела Дашева, бивш заместник ректор на Националната спортна академия. Източници на "Дневник" потвърдиха, че с нея са водени разговори и тя е приела.

Тази вечер Румен Радев подписа и указа, с който разпуска парламента и обявява датата на предсрочните парламентарни избори, а след това ще обяви официално състава на служебния кабинет.

      И още  вероятни министри

    Малина Крумова, която в момента е в екипа на вицепремиера Томислав Дончев, ще е министър по еврофондовете.

   По информация на "Дневник" правосъден министър ще е професорът по административно право от Софийския университет Мария Славова. Отскоро тя е и главен редактор на списание "Правен преглед".

  Актьорът и режисьор Рашко Младенов пък най-вероятно ще бъде министър на културата.

   На срещата на "Дондуков" 2 по обед бе и зам.-генералният директор на НКЖИ Христо Алексиев, чийто ресор вероятно ще е транспортът.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама