Днес е : Сряда, 19 Февруари 2020

Голямата тайна е кой ще е служебен премиер. Знаело се кой няма да е

Публикация 23 Jan, 2017 / akcent.bg

5 съвета ще помагат на Румен Радев да взема решения Още не се знае кой влиза в тях

   Най-голямата тайна в държавата е кой ще е служебният премиер. Нито от екипа на новия президент Румен Радев, нито откъм БСП се появява сигурно име. По-лесно било да се каже кой няма да бъде.
 
  Голямо разколебаване имало около проф. Огнян Герджиков Бившият шеф на парламента се появи в Народното събрание на церемонията по встъпване в длъжност на държавния глава, но това съвсем не означавало, че е получил потвърждение от Радев.
 
  Желанието на бившия шеф на БАН проф. Стефан Воденичаров да “служи на държавата” било по-силно от намеренията да го поканят за служебен премиер.
 
  Забравете името и на Богомил Бонев, посъветва човек, близък до Радев, запитан има ли шансове бившият вътрешен министър да влезе за кратко в Министерския съвет като наследник на Бойко Борисов. Бонев в момента е изпълнителен директор на Пловдивския панаир, който е собственост на лидера на БСП в Пловдив Георги Гергов, Румен Радев обаче издаде вчера първите укази за структурата на президентската администрация, правомощията на вицепрезидента Илияна Йотова и за част от президентските секретари и съветници.
 
  Въпреки очакванията, че държавният глава ще ѝ преотстъпи повече задължения, Йотова ще има абсолютно същите правомощия като предшествениците ѝ на поста. Тя ще може да помилва, да дава и възстановява българско гражданство, както и да го отнема, ще може да предоставя убежище. Вицепрезидентката ще има право и да назначава държавни служители, гласи първият указ на Румен Радев.
 
  12 секретари ще има новият държавен глава. Предшественикът му Росен Плевнелиев завърши мандата си с осем секретари. В неделя всичките те са били освободени с укази. Радев реално ще има двама секретари по външна политика. Освен дипломата Атанас Кръстин, който в понеделник получи поста на секретар по външната политика, президентът ще има и специален сътрудник за подготовката и провеждането на българското председателство на ЕС през 2018 г. На този пост вчера не бе назначен човек, но се очаква да бъде зает от бившата червена депутатка Деница Златева, която бе основен двигател на предизборната кампания на генерала.
 
  Радев назначи вчера и двамата си най-близки сътрудници, докато тече мандатът му. Това са главният секретар на администрацията на “Дондуков” 2 и началникът на президентския кабинет. Първият пост се поема от бившия шеф на щаба на Военновъздушните сили полк. Димитър Стоянов.
 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама