Петък, 26 Април 2024

Ресторант „Болгар”- 20 години емблема на една добра традиция

Ресторант „Болгар”- 20 години емблема на една добра традиция
Публикация   18:38     14 Окт, 2011 /     Р. Николаев   /     3306

Заведението и днес носи духа на „Балкантурист” и на своите създатели

 

 

    Всяко едно заведение притежава и създава специфична атмосфера. У нас повечето собственици разчитат на интериора и се радват на бурни посещения, които се оказват по-скоро следствие на една еуфория, непосредствено след откриването.

Но познавачите на ресторантьорския бизнес залагат на много по-изконни неща- на кухнята и на блюдата с любими гозби с пословична  за традиционната българска кухня популярност.

Вероятно вече някой може да се е досетил, че става дума за ресторант „Болгар”- едно емблематично вече за Русе заведение, което на 14 октомври т.г. навършва 20 години. Емблематично като създателите си- бай Пенчо Илиев и Недялко Жилов. Двамата решават да отворят ресторант и се сдружават. Бившият вече директор на „Балкантурист”  и колегата му Жилов, натрупал достатъчно опит в бранша като управител на култови по онова време заведения като „Рига”, „Дунав”, „Странджата” избират точно определено място- сегашната сграда на ресторанта.

И това не е случайно- преди 9 септември 1944 година тук е била кръчмата на Цоньо Панов- дядо на сегашните наследници.

Идеята е подкрепена със запомнящ се  вътрешен интериор на ресторанта- стар градски стил- изчистен и подсказващ за времето на „Балкантурист”. Вероятно има защо, тъй като персонал и собственици са школа, при която марката „Балкантурист” е носела слава на страната и в частност на Русе като туристическа дестинация. Към тази неоспорима традиция се прибавя и традиционното вече качество на предлаганата храна. И менюто също е в унисон с традицията и вкусовите предпочитания на един неподправен бохемски стил.

Благодарение на вкусните гозби и аламинути /тук се предлагат кебапчета и кюфтета с автентичен вкус на пикантни домашни рецепти/. Повечето продукти са собствено производство, което вече е създало една постоянна клиентела, предимно от русчуклии. През по-студените вечери трудно може да се намери място, тъй като групи лекари, предприемачи, прависти и др. категории любители на добрата кухня, се потапят в една непринудена, уютна обстановка. И дреболиите, и туршията, с подходящото питие, предразполагат за добри часове за отмора в компанията на приятели.

„Болгар” е място, където често събира клиенти на семейни тържества- рождени дни, годишнини, каквато отбеляза и на 14 октомври. Създадената вече специфична за заведението атмосфера просто се поддържа от един работен персонал, който също предразполага за добро настроение и задоволени вкусови претенции.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha