Днес е : Неделя, 5 Февруари 2023

Четирима смелчаци скочиха в Дунава, ритуалът с ваденето на кръста мина символично

Публикация 06 Jan, 2017 / akcent.bg

Тодор Пасев /Рикшата/ хвърли патериците и се потопи в ледените води на реката

  /Снимки 1,2,3,4/

   На Богоявление се проведе литийно шествие, което започна от Катедрален храм „Света Троица“ и традиционно завърши на понтона под хотел „Рига“. В празника се включиха Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум, свещеници, кметът Пламен Стоилов и неговият заместник инж. Димитър Наков, областният управител Стефко Бурджиев и заместникът му Валентин Колев, народният представител Светлана Ангелова и стотици русенци.

  Богоявленският водосвет бе извършен от митрополит Наум, който поръси знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие. Поздравително слово произнесе областният управител Стефко Бурджиев, а почетна рота бе строена под музикалния съпровод на Общински духов оркестър – Русе. Поради съображения за сигурност и влошените метеорологични условия, кръстът не беше хвърлен в реката, а бе осветен и потопен в река Дунав с въже.

   Кметът Пламен Стоилов поздрави 15-те смелчаци, които проявиха желание да скочат за кръста в Дунав, но заради студеното време и силния вятър това беше забранено. Стоилов им подари по бутилка червено вино за здраве,  а някои от тях, въпреки забраната, се потопиха в ледените води на Дунав.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама