Днес е : Четвъртък, 26 Ноември 2020

Предлагат 231 мажоритарни избирателни района в България и 9 в чужбина

Публикация 21 Dec, 2016 / akcent.bg

  В България да се обособят 231 района за мажоритарни избори и 9 района за чужбина. Това предлага Инициативният комитет за предложение за произвеждане на национален референдум, съобщи Тошко Йорданов, член на комитета и сценарист, цитиран от БГНЕС.
„В един район има около 30 000 избиратели. В документацията е разписано във всеки избирателен район кои улици и общини влизат. Има разделение и на градовете. София и София-окръг са общо 49 депутати или едномандатни района”, обясни Йорданов.
Според това райониране София трябва да избира 41 депутати, а не 31 както и в момента. София област дава сега 7 депутати, а според мажоритарното райониране ще дава 8.
За сметка на това Видин вече няма да излъчва 4 депутати, а 3.

   В районирането сме се съобразили с последното преброяване и с избирателната активност от последните два национални избори, поясни той.

  В Турция има 3 избирателни района. Останалите райони в чужбина са – 232 район - Франция, Италия, Малта, Белгия, Швейцария, Нидерландия и Люксембург, в район 233 са Германия, Дания, Австрия, Норвегия, Швеция, и Финландия, 234-и - Испания, Португалия и Северна Африка, 235-и - Централна, Източна и Югоизточна Европа, страните от ОНД и Близкия Изток, 236-и - Великобритания и Ирландия, 237-и включва Тихоокеанския регион - Северна и Централна Южна Америка, Австралия, Източна, Югоизточна Азия и Централна и Южна Африка, 238, 239 и 240 трите райони в Турция.

  Йорданов посочи, че за чужбина е била взета като база за образуване на избирателни райони избирателната активност от последните два национални избора. Сънародниците ни, които живеят в чужбина, за първи път ще имат собствени народни представители.
Районирането е било направено от екип от Математическия факултет на СУ. Работата на математиците била да обобщят данните и да разпределят районите.
Йорданов беше категоричен, че депутатите могат да намерят време за приемане на районирането, защото след ваканцията са си на работа. „Имат достатъчно време, за да го направят. Те промениха Изборния кодекс два дни преди последните избори. Ако искат могат да работят и денонощно”, подчерта той.

  „Ако ще работят, ще работят не заради нас, а заради 3,5 млн. български граждани. На референдума са гласували повече от половината избиратели. Така че работата на депутатите е да работят за българските граждани. Президентът може да не разпуска НС на 22 януари, не е длъжен. Могат да поработят, да приемат промените и да отидат на избори по новите правила, които пожела българският народ. Това не е закон за забрана на политическите партии, а преминаване от пропорционална към мажоритарна система. Депутатите, когато седнат да гласуват закона и да го обсъждат, всичко минава през комисия и, ако има нещо, което трябва да бъде изчистено или променено има две четения на законите”, смята Тошко Йорданов.

  Според него ако това райониране и този закон е било правено от политически партии, всеки ще види къде са му гласовете, за да си направи избирателен район там. „Ние не сме партия и на нас това не ни пука. Това е направено с чисто сърце, по брой население и активност на последните избори, и не сме гледали коя партия какви гласове е взимала някъде си”, подчерта сценаристът.
Йорданов и други членове на Инициативния комитет внесоха в Народното събрание необходимата документация за районирането на страната на 240 едномандатни избирателни райони. Това е допълнение към внесения на 21 ноември от омбудсмана Мая Манолова проектозакон за избор на народните представители с мажоритарна избирателна система в два тура. Законопроектът бе внесен за разглеждане в НС на 13 декември от депутата Георги Кадиев.

Коментари

Свързани новини

    Реклама

    Реклама