Днес е : Вторник, 14 Юли 2020

Летище `РУСЕ` получи лиценз за летателна площадка за малки самолети

Публикация 21 Dec, 2016 / akcent.bg

   Eдинственото общинско летище в страната – летище „Русе“ получи лиценз за летателна площадка за малки самолети. Удостоверението за експлоатационна годност на летателна площадка е издадено от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 19-и декември 2016 г.

   През изминалата седмица, експерти от Министерството направиха проверка на място, която показа, че инфраструктурата е възстановена, положена е маркировка, почистени са зоните за безопасност и сигурност.

  Към момента са назначени трима компетентни служители, които да кореспондират с командира на полета.

  На заседание на Общински съвет на 20 октомври бе гласувано предложението за такси и тарифи за ползването на летището. Те са в размер на 30 лева за кацане на самолет до 3 тона и 40 лева над 3 тона, като се заплащат по 10 лева за всеки тон отгоре. Цената за паркиране и престой до 24 часа е 4 лева и ще се плаща само от регулярните полети. Тъй като летището е общинско и няма аналог в страната, за изготвяне на предложенията за плащане са използвани тарифите на гражданското въздухоплаване и държавните летища.

  Очаква се летище „Русе“ да се използва активно, тъй като за разлика от други малки летища, пистата е с бетоново покритие и на нея може да се каца целогодишно, а освен това е предвидено и зимно почистване.

    През декември 2014-а година Министерски съвет взе решение да предостави летището в Щръклево за стопанисване от Община Русе. Местоположението на аеропорта е стратегическо за града и дава възможности за комбиниране на железопътен, сухопътен, воден и въздушен превоз.

Коментари

Реклама

Реклама