Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

На 2 януари ще се почива, 4 дни за Великден, 5 на Коледа

Публикация 21 Dec, 2016 / akcent.bg

Промените влизат в сила от 1 януари 2017 година

   2 януари 2017 г. ще е неработен ден. Това ще е първият извънреден почивен понеделник, след като във вторник депутатите приеха на второ четене промените в Кодекса на труда, предложени от социалната министърка Зорница Русинова. Новият ред за почивните дни влиза в сила от 1 януари 2017 г. С 93 гласа “за”, 4 “против” и 16 “въздържали се” парламентът сложи край на сливането на почивни дни с уикенда, както и на отработването в събота.
 
  Приетите промени обаче предвиждат, когато официалните празници с изключение на великденските съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях да са неприсъствени. През 2017 г. заради новите правила дълги уикенди ще има за Нова година, когато ще се ползва и 2 януари, 3 март, който се пада в петък, за 1 май и 8 май като добавка към Гергьовден, както и за Деня на Независимостта през септември. Единични празнични дни пък ще са 24 май и 6 септември. Четири почивни дни пък ще е дългият уикенд за Великден.
 
   Празниците за възкресението на Христос са записани изрично в Кодекса на труда и продължават от Разпети петък до Велики понеделник. През 2017 г. те се падат на 14-17 април. Петиридневен уикенд ще е Коледа, въпреки че по Кодекса на труда празнични са само 24, 25 и 26 декември. Тъй като Бъдни вечер обаче се пада в неделя, като неприсъствен ще бъде включен и 27 декември. Почивните дни ще започнат от 23 декември, събота. По изчисления на бизнеса, който се обяви против промените, през следващата година ще има 249 работни дни или три по-малко, отколкото през тази година. Това щяло да намали БВП на България с 1%.
 
   Правителството вече няма да има право да размества почивни дни през годината, но запазва правото си да обявява еднократно неприсъствени дни за оказване на почит, за честване на професии и оказване на признателност, решиха още депутатите.

 

Коментари

Реклама

Реклама