Понеделник, 2 Октомври 2023

Дял на Ковачки от `Топлофикация Русе` обявен за продан от бившия му собственик

Дял на Ковачки от `Топлофикация Русе` обявен за продан от бившия му собственик
Публикация   14:47     20 Дек, 2016 /     akcent.bg   /     617

   Бившият собственик на "Топлофикация Русе" - руската "Мечел интернешънъл холдингс", е обявил за продажба 49% от акциите на централата, която е еднолична собственост на свързваната със скандалния бизнесмен Христо Ковачки "Топлофикация Плевен". До тези действия на "Мечел" се стига, защото компанията не е получила пълната сума при сделката, с която преди четири години прехвърли ТЕЦ-а на Ковачки, върху тези акции има залог, който сега се осребрява, пише вестник "Капитал" във вторник.

   Освен това не са платени и стари доставки на въглища към "Мечел", заради което вече са предприети действия за получаване на сумите от плащанията на НЕК към русенската централа и ТЕЦ "Бобов дол".

  Проблем за бъдещите купувачи на този пакет от акции обаче може да се окаже учреден нов залог върху "Топлофикация Русе" в полза на свързана с Ковачки фирма, посочва изданието.

  Регистрираното в Швейцария "Мечел интернешънъл холдингс", чрез което руската компания притежаваше българската централа, е обявило за продажба общо 13 891 084 обикновени поименни акции с право на глас от капитала на "Топлофикация Русе". Продажбата ще стане чрез пряко договаряне, като кандидатите могат да заявят интерес до края на януари 2017 г. в адвокатското дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков". Причината е, че купувачът "Топлофикация Плевен" не е платил пълната сума по сделката и дължи 1.3 млн. евро без лихвите, обясни адвокат Георги Цветков.

   Според сключения в края на 2012 г. договор плевенското парно трябваше да плати за русенското дружество 29 млн. евро за акциите.

   Отделно купувачът се е ангажирал да покрие стари задължения на централата към "Мечел карбон" за доставка на въглища на стойност 18.8 млн. долара. "Този ангажимент също не е изпълнен, като дължимата сума е значително по-голяма от тази за акциите. Задълженията към "Мечел карбон" са обезпечени с други активи и по тях също е започнало принудително изпълнение", обясни Цветков, цитиран от "Капитал". Това са вземанията на русенската централа и на "ТЕЦ Бобов дол" от НЕК. Тези суми изглеждат по-лесни за събиране, тъй като едва ли интересът към миноритарния дял ще е голям. Ако бъдат взети, бизнесът на дружеството ще се влоши допълнително.

В същото време преди месец в Търговския регистър е вписан залог върху "Топлофикация Русе" като предприятие в полза на "Про терйд финанс консулт", макар че договорът за залог е от юни тази година. С него се обезпечава задължение на централата по договор за заем в размер на 10 млн. лв. и срок на изплащане 10 години. От протокола на съвета на директорите става ясно, че средствата са предвидени за изграждане на сероочистваща инсталация – нещо, което централите бяха задължени да направят преди години.

Самата "Про трейд финанс консулт" е еднолична собственост на "Бултрейд корпопрейшън", която от своя страна е на физическото лице Борис Методиев. Всички тези фирми са регистрирани на адреса в индустриална зона "Орион", на който се водят повечето дружества, контролирани от Ковачки. Затова и този "вътрешен" на практика заем вероятно цели да затрудни изпълнението на другите залози. Или поне да направи покупката на миноритарен дял още по-непривлекателна за външни компании. Управителят на "Топлофикация Русе" Севдалин Желев не беше открит за коментар, допълва изданието.

   Енергийните компании от орбитата на Ковачки по правило водят до анонимни собственици. След като в началото на 2014 г. в сила влезе закон, който забранява на офшорни дружества да развиват определени дейности (например да имат концесии за добив или енергийни лицензи), част от фирмите бяха пререгистрирани от дружества на Сейшелите в британски компании с ограничена отговорност. Други формално станаха български с адрес в индустриална зона "Орион". Самата "Топлофикация Плевен", която притежава русенската ТЕЦ, е с официален собственик британската "Каталанд".Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha