Днес е : Вторник, 26 Януари 2021

Експерти: Лоша инфраструктура и висока скорост – причина за трагедията в Хитрино

Публикация 14 Dec, 2016 / akcent.bg

Готови сме да покрием всички щети, заяви собственикът на „Булмаркет”

  „Досега не е извършен оглед на местопроизшествието. Поканихме външни експерти, които имат опит в подобни катастрофи с газообразни вещества. Двама от тях успяха в понеделник да направят оглед за около 20 минути, колкото им е било разрешено. Според тях инфраструктурата е в отчайващо състояние, има проблеми със стрелки, с прелеза. Имат един куп въпроси по отношение на закрепващите елементи”. 

   Това заяви в „Здравей, България” Станко Станков, собственик на фирмата „Булмаркет”, превозвала взривилите се в Хитрино цистерни.

  „На всички ни е известно, че железопътният път в България не е в цветущо положение. Има един куп произшествия, които са станали поради тази причина”, допълни той.

   По думите му машинистите са разказали, че не са превишили скоростта. Предстои скоро да излязат резултатите от проверката на черната кутия, която да покаже с каква скорост са карали. Станков не изключи хипотезата за превишена скорост.

  На въпрос дали фирмата със застраховката на бизнеса ще помогне на хората, които са изгубили домовете си, той заяви, че още в неделя е предложил помощ на кмета на Хитрино, а на следващия ден- лично. Но до момента от негова страна няма реакция.

  „Досега нямам отговор от него. Ние най-вероятно ще изпратим пари през Червения кръст, за да отидат там, където трябва. Имаме застраховка „Гражданска отговорност” и сме готови да покрием всички щети, след като бъдат оценени”, заяви собственикът на „Булмаркет”.

  Има комбинация от причини за трагедията в Хитрино – висока скорост, лоша инфраструктура и лоша сигнализация. Това обяви малко по-рано пред БТВ  Станков.

   Той уточни, че 20 от цистрените, които са пътували от Бургас към Румъния, са били пълни с пропилен, 3 – с пропан-бутан, една е била дефектна и е остнала празна и две са били резервни. Те са били натоварени, проверени и подредени от „Нефтохим” в  Бургас. Според нашата експертиза вагоните са били подредени правилно вагоните.

  Станко Станков признава, че една от вероятните причини за инцидента е висока скорост. Той уточни, че при разследването машинистите са казали, че са карали с нормална скорост. Те разбрали, че се е скасала една от композициите, вторият машинист слязъл да провери и след две минути чул гръм.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама