Днес е : Вторник, 19 Януари 2021

България произвежда авточасти за 4 млрд. лв. За „Мерцедес”, БМВ, „Ауди”...

Публикация 05 Dec, 2016 / akcent.bg

Държавата ще подпомогне новия завод на "Язаки" в Димитровград

  Продажбите на производителите на автомобилни части в България се очаква да достигнат 2 млрд. евро (почти 4 млрд. лв.) през 2016 г. Това съобщи пред журналисти Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

  За миналата година компаниите в сектора са отчели малко над 3 млрд. лв. постъпления.

  Автомобилната индустрия е един от приоритетните сектори в работата на държавната агенция. В последните години са сертифицирани 9 проекта на обща стойност 310 млн. лв., като заявените нови работни места в тях са 6500. В момента БАИ работи по 6 нови потенциални проекта, като един е в процес на сертифициране.

В следващите седмици се очаква японската компания "Язаки" да получи най-високата възможна подкрепа от държавата - приоритетен инвестиционен проект. Дружеството избра България за разширяване на дейността си. Новият завод вече се изгражда в Димитровград, очаква се там да работят над 3500 души. В предприятието ще се произвежда окабеляване за модели на "Мерцедес".

  "Местната власт в Димитровград също помогна и успя в много кратки срокове да издаде разрешение за строеж. Това направи много добро впечатление", коментира Стамен Янев.

  Преди дни сертификат за инвестиция клас А получи „Са-Ба България“. Компанията също избра Димитровград за новата си база - там ще се произвеждат осветителни тела за автомобили. Размерът на инвестицията на "Са-Ба" е 8 млн. лв. и ще бъдат открити 150 нови работни места.

  От БАИ дадоха и други примери за производство на авточасти в България - канадската компания "Магна" прави край Пловдив маслени помпи за новата С-класа на "Мерцедес", френската "Монтюпе" произвежда в Русе дисковите спирачки за "Ауди Q7", а германската "Бер-Хелла термоконтрол" прави в Божурище климатични инсталации за модели на БМВ, "Ауди", "Фолксваген" и дори "Порше Кайен".

  В Стара Загора се правят уплътнения за "Опел", а в Мусачево и Ихтиман - тапицерия за "Мини Купър".

  Във всяка осма от десет коли по света има поне една част, произведена в България, каза още Стамен Янев. Секторът "производство на автомобилни части" генерира 3,5% от брутния вътрешен продукт на страната и осигурява заетост на 33 000 души.

  България е №1 в Европа като място за инвестиции в сферата на автомобилната индустрия. Това сочи изследване на международната консултантска компания „Колиърс интернешънъл”.

  "В следващите години е възможно планирани за Турция инвестиции да се насочат към България предвид сложната ситуация там. Надявам се да постигнем и по-големи успехи. Голямата мечта е да има истински автомобилен производител в България. Интерес има, разговаряме с представители на големи концерни", обяви Стамен Янев.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама