Днес е : Сряда, 8 Юли 2020

Енчев: Най-бедната държава сме, а с най-високи субсидии за партиите

Публикация 03 Dec, 2016 / akcent.bg

"Почти двойно увеличение на държавната субсидия за партиите"

   Със субсидия от 11 лв., което прави 5,5 евро, имаме възможно най-високата държавна субсидия за политическите партии, а сме най-бедната държава в ЕС. Това каза независимият депутат, журналистът Велизар Енчев през април миналата година.

   Енчев посочи, че още в началото на януари е внесъл в деловодството на Народното събрание предложението за намаляване на държавната субсидия за даден глас на партия, получила над 1% от 11 на 5 лв. Независимият депутат обясни, че по европейските стандарти средно заплащане за един глас за партия получила над 1% е около 2,5-3 евро.
Основателят на движение Българска пролет припомни, че всички партии говорят за предложението за референдум за задължително гласуване. Лично той и всички негови колеги подкрепят задължителното гласуване и смятат, че в България трябва да има задължително гласуване. "Но при едно много важно условие, за което свенливо всички мълчат от парламентарно представените партии, а дори и извънпарламентарните, които имат 1% като да речем Светльо Витков.

   Ако се въведе задължителното гласуване, дай Боже това да стане и не се промени преди това Законът за политическите партии така, че държавната субсидия от 11 лв. да се намали на 5 лв., партиите ще вземат два пъти повече пари", каза Енчев. Той посочи, че в момента гласуват около 3 - 3,5 млн., при задължителното гласуване се смята, че ще гласуват поне още 1,5 - 1,8 млн. "Почти двойно увеличение на държавната субсидия за партиите", заяви Енчев.
При това, ако наистина на референдум се реши да има задължително гласуване, той ще внесе ново предложение в Закона за политическите партии и тогава ще бъде, ако има задължително гласуване, държавната субсидия за даден глас да бъде 1 лв. или 50 евроцента, както е във Федералната република Германия. Енчев обобщи, че в Македония и Германия дава за даден глас на партия получила над 1% - 50 евроцента, Италия 2,5 евро, останалите европейски държави се движат межди 1-1,5 евро и стигат най - много до 2. "Ние със субсидия от 11 лв., което прави 5,5 евро имаме възможно най-високата държавна субсидия за политическите партии, а сме най-бедната държава в ЕС", каза той, цитиран от БГНЕС.

Коментари

Реклама

Реклама